2009-06-26
2006年10月 & 2007年11月每到秋冬季, 除大閘蟹外,仲係食蠔既好日子, 是晚約左食友塵埃一行3人大食一次~很喜歡蠔bar 設計, 會把是晚提供既蠔款, 放晒係蠔bar 右邊, 方便客人點選, 頗細心 !!2006年個人較喜歡法國蠔品種, 整體黎講較濃味且帶鮮脆,after taste 亦較一般強 (個人最怕 creamy 蠔)~~ 當然 belon 係我至愛, 因其味濃帶強金屬味, 加埋脆爽口感, 真係一食就停唔到口 !! 是晚點選了10款蠔, 其中最另我難忘既係 paimpol($39), 蠔身爽脆富海水味, 其鮮甜度亦濃郁, 強烈 after taste, 而且價錢可親, 因此決定再$多添幾隻~~~~ 同開蠔師傅傾談, 他了解我口味後, 就介紹我試澳洲既 angassi($59) , 係 belon 同科, 外貌與 belon 無分別, 都係圓身, 但其味非我口味, 蠔爽但不脆, 味淡, 或者聽到係 belon 同科, 心理想自然與 belon 相比~~ 但belon 000 ($72) 一隻既話, 就無必要食 angassi 喇, 都係加多 $13, 食隻belon
2006年
個人較喜歡法國蠔品種, 整體黎講較濃味且帶鮮脆,after taste 亦較一般強 (個人最怕 creamy 蠔)~~ 當然 belon 係我至愛, 因其味濃帶強金屬味, 加埋脆爽口感, 真係一食就停唔到口 !! 是晚點選了10款蠔, 其中最另我難忘既係 paimpol($39), 蠔身爽脆富海水味, 其鮮甜度亦濃郁, 強烈 after taste, 而且價錢可親, 因此決定再$多添幾隻~~~~ 同開蠔師傅傾談, 他了解我口味後, 就介紹我試澳洲既 angassi($59) , 係 belon 同科, 外貌與 belon 無分別, 都係圓身, 但其味非我口味, 蠔爽但不脆, 味淡, 或者聽到係 belon 同科, 心理想自然與 belon 相比~~ 但belon 000 ($72) 一隻既話, 就無必要食 angassi 喇, 都係加多 $13, 食隻belon 好過喇 !!
2007年
這次試到 cadoret ($52), 味道層次強, 除左鮮甜, 海水味, 爽脆口感外, 蠔既"帶子位", 竟然係甜味, 無錯, 係甜味, 少有獨特味道~~~
這裡蠔bar確實選擇多, 蠔既水準亦不容, 但其他既 paste , main course , dessert 確實弱~~眼見當晚有外籍客人坐係bar,食一個 round 蠔作頭盤, 跟住埋單離開, 去別處再就食其"main course", 睇黎下次我會作這明智之舉 !!