俊軒越南餐廳 (中環)中環永吉街36號永吉利商業大廈地下E號舖約咗個舊同事係港島食晚餐,佢問我食乜,我二話不說就諗起呢間越南嘢,我之前嚟食過覺得好好味,想帶多啲人嚟品嚐下,因為真係越南人去煮,食得出個種心機同功夫海南雞半隻 $118呢個海南雞真係好食到豎起拇指,食過咁多間海南雞,呢間真係我食過咁多間嘅最好味,雞肉係嫩滑到不得了,又有鮮味,雞皮又夠彈牙,唔洗點調味已經夠哂好味,食過包你難忘招牌牛油蒜香雞翼 $80呢個菜本身已經夠出色,呢度仲可以發揮到淋漓盡致,滿滿炒過嘅洋蔥鋪係雞翼面,最鍾意食洋蔥嘅我見到都流口水,雞翼咬落香脆可口,咬落去小心俾雞汁焫親個嘴,重蒜蓉同牛油味,非常惹味,食到停唔到口越式生牛肉湯河 $76生牛肉鋪滿滿,完全見唔到河粉嘅存在,將生牛肉浸落熱辣辣嘅濃骨湯,要快快拎返上嚟,如果過熟就唔好食啦,河粉又夠滑,湯一飲就知係長時間熬製,好味到將成碗湯飲晒
俊軒越南餐廳 (中環)
中環永吉街36號永吉利商業大廈地下E號舖

海南雞半隻 $118