2019-06-24 561 瀏覽
平時都好少黎到新蒲崗,今晚因為工作關係黎到呢度附近,收工之後就想搵下野食~行行下去到錦榮街,見到呢間茶記格局既餐廳又有幾多人就入黎試試~成間餐廳都唔算好大,一入去店員就好熱情咁招呼我地,又拎左餐牌俾我地等我地慢慢睇下食咩~~由於好想食泰國野既關係,都叫左唔少泰菜~好想食生蝦,但又驚茶記格局既地方叫會好危險,但睇落間餐廳都四四正正幾乾淨咁,於是就豁出去叫左生蝦!一食就覺得冇叫錯! D 蝦勁爽勁彈牙! 另外個醬汁都好不得了,酸酸地辣辣地勁開胃!第一味食佢實在係太岩!另外仲叫左生菜包!食下菜個感覺冇咁油膩,同埋又唔駛淨食菜咁悶!呢個生菜包少少辣好正!但要留意番小朋友可能會怕辣因為隔離枱都叫左生菜包D小朋友食完話辣~但大人食就岩岩好!如果想唔辣可以同店員講,但我個人就覺得有辣會好食好多!天氣太熱既關係唔可以唔叫凍飲,分別叫左龍眼冰同碟豆花青檸梳打~龍眼冰:唔會好甜,呢種天氣飲完有種解渴既感覺!碟豆花青檸梳打:都一樣唔會係好甜,好清新好正!見到佢紫色以為好重色素味但又唔會!飲完GUR哂~落單個陣老闆娘極力推薦蒜蓉包配青咖哩~佢有黃咖哩同青咖哩揀,前者甜後者辣,中意食辣野既我梗係揀青咖哩!叫左青咖

由於好想食泰國野既關係,都叫左唔少泰菜~

龍眼冰:唔會好甜,呢種天氣飲完有種解渴既感覺!

叫左青咖哩配牛肉,入面有好多塊牛肉,食極都仲有咁!蒜蓉包點咖哩勁正!個包又夠脆,又香蒜蓉味!

串燒係餐牌上面冇既,因為見到隔離枱有叫所以就問店員有咩揀,之後店員話原來未印得切餐牌,但都有得叫,所以想食就要問下店員有咩揀啦~
我地叫左海蝦,牛舌同埋豬頸肉,蝦夠新鮮彈牙,牛舌唔會太油膩,豬頸肉燒得夠酥脆!小菜出色之餘串燒都好有水準!
埋單原來仲有88折,埋完單先知原來係新開,老闆娘仲話遲D會出酸菜魚!好耐冇食過D咁有人情味既餐廳! 小店確實係值得支持!
2019-06-23
  • 串燒