2020-05-30 595 瀏覽
偶然經過呢間餐廳,由於我地兩個係素食者,企係門口既店員話有好多素食options,所以諗都無諗就入左去。原來佢開左個幾星期ja,雖然香港有唔少分店,但我地都無去過。一睇餐牌,勁多選擇。有kebab、pizza、小食,印度菜既種類都好多。為免眼闊肚窄,我地少少地叫左一份Falafel Kebab,同一份Dal Makhani配飯,加多一份Butter naan同兩杯Masala Tea。📌Falafel Kebab ($56)🥙Falafel其實係炸鷹嘴豆泥丸子🧆咁既意思,係中東好常見既食物,將洋蔥同香料加入鷹嘴豆蓉入面然係拎去炸。係彼得包入面加入Falafel、蔬菜同醬料就成為Falafel Kebab。呢度既kebab入面有生菜、蕃茄、紫洋蔥同埋有少少薄荷味既醬,醬同材料既比例恰當東方,食起上嚟好清新。📌Dal Makhani 奶油汁煮扁豆 ($58)印度菜唔一定係全部辣既。如果唔食得辣可以揀Makhani,即係奶油汁,其他常見既例如masala汁係較辣的既。Dal係扁豆既意思。個汁入面仲加左洋蔥同蕃茄,少少辣得黎,又有一絲既甜味,正!👍🏻👍🏻📌Masala Tea唔知係咪今晚餐廳少

📌Falafel Kebab ($56)🥙

📌Dal Makhani 奶油汁煮扁豆 ($58)

📌Masala Tea

唔知係咪今晚餐廳少人,我地叫既masala tea係岩岩煲起,熱辣辣,飯後飲一杯好舒服。建議唔好加糖,咁先飲到佢真正既味,不過略嫌香料味唔夠重😝

其實印度野唔一定黎黎去去食咖哩雞牛羊雜菜,印度既豆菜式同芝士菜式都好出色,奈可今晚無機會試埋佢既芝士菜式,下次有機會一定再黎。加上印藉經理好friendly,加分!
Falafel    Kebab,   Dal  Makhani,  Butter  naan,  Masala    Tea
2020-05-28