2010-05-10 2674 瀏覽
如果唔係有openrice既地圖,同友人一早到左,個門口其實都有少少難揾。環境:要行上條樓梯先可以撘lift。上到樓上見到門口既擺設有水流,第一個感覺就係"係咪睇過風水呢"。地方唔算細,可以間三圍大枱,都幾闊落。服務:扣分原因1) 自己帶左酒黎,其中有樽係雪涷左既香檳,所以就問姐姐攞個雪桶。佢既答案係:"你地而家都飲架啦,唔使雪桶啦。"解釋比佢知唔係一開就十分鐘內飲哂,要保涷,佢先話冇桶。2) 正當我攞起個相機黎影相時,佢叫我等佢擺哂d野上枱先好影(先黎六小碟)。yes, mom!3) 因為同桌食飯既人年紀比較大,同公館唔係好隔暗,所以姐姐講餸名我地好多時都聽唔到,問多幾句佢就唔係好開心咁既樣。我地都好明白成餐飯得佢一個人搞真係好吃力,不過我地都唔想咁煩既。味道:食乜冇得揀,set menu。訂左位唔好加人減人呀,姐姐話材料每朝新鮮買,份量唔會預多既。 家鄉麩匯:經典齋菜,烤麩好清好健康。 涼拌鴛鴦爽:綠色嗰d唔係青瓜而係翠玉瓜。所謂鴛鴦爽係海哲皮同翠玉瓜。食落同個名一樣,好爽好脆。 神仙茄子:所有人都覺得好特別既菜色。茄子唔油膩,上面舖左肉鬆同炸菜,個組合真係幾新穎。茄子本身係冇味既

環境:要行上條樓梯先可以撘lift。
地方唔算細,可以間三圍大枱,都幾闊落。

服務:扣分原因
解釋比佢知唔係一開就十分鐘內飲哂,要保涷,佢先話冇桶。

。yes, mom!

家鄉麩匯:經典齋菜,烤麩好清好健康。

神仙茄子:所有人都覺得好特別既菜色。
茄子唔油膩,上面舖左肉鬆同炸菜,個組合真係幾新穎。茄子本身係冇味既,所以同偏咸既炸菜好夾。姐姐話搽左層"仙"醬汁(應該係麻醬),所以道餸叫神仙茄子。

風花牛扇:公館名菜,未黎食已經聽過。其實真係好似食評家"美食焚化爐"所講,係一碟普通既牛展舖成扇形。味道好清好健康,一d都唔覺得咸。

豆瓣蘇:分開兩碟上,一碟係乾左既春卷皮(相中左身嗰碟),好脆好乾身,切成細細塊比我地點另外嗰碟有wasabi味既豆瓣蘇一切食。送酒一流。

馬蘭頭:用筷子夾馬蘭頭係好辛苦既,師傅好有心同好有心機地搓成一舊舊方便我地一人一口食,真係非常感激
。好清甜,讚!

雪花銀肚羹:魚肚豆腐羹,好稀好淡,ok啦。

威化鴿柳卷:
依味餸我要企起身拍手掌!
真係好好食!!!白色既皮係炸既
,真係完全食唔出,佢重話係春卷皮黎架bor
,真係估唔到點可以做到白雪雪
。一d 都唔油,好乾身。個餡都唔弱,有肉身好嫩既鴿肉,冬菇粒同埋金華火腿。我成日以為金華火腿好咸,但係個鴿柳卷不單唔咸,重有鮮甜味,真係一絕呀。
超正!

貴妃踏雪:一味我好期待既菜,因為我好鍾意黑松露。好可惜,我地有得睇冇得食
。因為我地唔小心夾野時打爛左隻玻璃杯,碎片入左去,所以冇得食。姐姐話唔會預多
,所以我地唔好彩啦。

醉抱金雞:雞肉好嫩,連雞胸都唔嚡。不過叫得佢叫醉抱金雞我就覺得佢欠缺左d酒味,hmmm... 可能蒸發哂啦。

古法粉皮蒸魚:用粉皮蒸魚都係第一次見,好特別。因為怕骨我唔係好敢食魚,不過都可以食索左魚汁既粉皮,唔錯
。食左既人話魚肉唔嚡,蒸得時間啱啱好,條魚亦都唔腥。

包公骨:因為係用梅黎調製,食落帶酸。見到d肥覺得佢係五花腩,不過五花腩係冇骨既,所以唔知佢係邊part,唔係好啱我。

鴛鴦香燒餅:由紅米同白米溝埋黎煎,所以健康d。外層香脆,配佢既肉醬一切食既特別。

茉莉茶湯圓:好清,唔係好食得出茉莉味,冇乜特別,ok啦。
家鄉麩匯
威化鴿柳卷
醉抱金雞
古法粉皮蒸魚
鴛鴦香燒餅
  • 涼拌鴛鴦爽,神仙茄子,馬蘭頭,威化鴿柳卷,鴛鴦香燒餅