2019-12-18 151 瀏覽
依間台式飲品店有小s、黑人、周杰倫等明星加持由台灣過江龍, 聲稱很多藝人都潮拜他們的招牌黑糖珍珠鮮奶、春陽烏龍等而非常火紅,店賣點係唔同類型嘅茶葉。經過俾店舖大大隻螢光燈「春」字吸引住,裝修有啲復古幾靚咁於是就幫襯左😂⭐️小編仲發現咗原來中環分店搬咗新地址所以而家新舖開張有$5 Cash coupon!.👓萬丹紅豆烏龍鮮奶 L $35 店舖五大人氣推介之一。店標榜以台灣茶葉製作夠醇香,烏龍茶來自南投鹿谷。第一啖飲係明顯有陣烏龍茶味攻入口,但差唔多吞嘅時候就隨之然比奶味同紅豆甜味蓋過咗,飲得出真係有種香滑奶味所以應該係用鮮奶唔係奶精。日本十勝紅豆豆香味比較濃厚,但一煮就淋體型亦細顆所以通常煮完冇咗豆心只剩下豆皮;而台灣萬丹紅豆顆粒大所以食落飽滿有口感,殼略薄食落冇乜‘衣’。👈🏻我都係第一次食萬丹紅豆🙈無論茶底同紅豆都係好味嘅不過成杯飲品感覺有少少似紅豆冰🤣 ⭐️叫咗半糖,甜度非常足夠因為本身紅豆已經甜!其實覺得可以再少甜少少但就要變走糖😂評分:7.5/10👓甘蔗鮮奶 L $33飲品外表係白色綠色漸層😮第一啖入口真係分別飲到蔗汁同鮮奶味,奶味比較重然後甘蔗味先慢慢出嚟,但飲飲下唔知點解會變咗飲

👓萬丹紅豆烏龍鮮奶 L $35
店舖五大人氣推介之一。
無論茶底同紅豆都係好味嘅不過成杯飲品感覺有少少似紅豆冰🤣
評分:7.5/10
👓甘蔗鮮奶 L $33
飲品外表係白色綠色漸層😮
第一啖入口真係分別飲到蔗汁同鮮奶味,奶味比較重然後甘蔗味先慢慢出嚟,但飲飲下唔知點解會變咗飲到陣薑汁味好搞笑🤣,感覺有少少似維他奶新出嘅冬季薑汁豆奶。
出面真係好難搵到蔗奶,茶狼最多都係得甘蔗清茶🤔整體杯嘢飲真係有甘蔗味係好飲特別嘅!
⭐️叫咗半糖甜度剛好,微甜可以令甘蔗味更突出有清甜嘅感覺。
評分:8/10