2006-02-21 29 瀏覽
為一件小事慶祝, 所以諗住食返餐特別少少的。見之前食評話開始唔做晚巿, 所以預早打黎查詢, 好彩當日(18/2)有十幾人訂左, 所以我地都有得食。(但及後向老闆娘求證, 原來佢地唔係唔做晚巿架, 有興趣人士可放心打去訂~~)因為0個日有十幾人訂左, 所以我地被迫坐室外, 本來坐室外氣氛同環境都可以0既, 但因當日落雨同天氣轉冷, 所以好鬼凍, 我都仲頂得住, 但男朋友就要著晒褸喇。其實到我地坐低, 都仲未知當晚有乜食, 剩係知有鵝肝(因為訂時有問要唔要鵝肝, 而我地係要0既)。一坐低, 就上左個青瓜慕思,好香青瓜味, 又有少少蟹籽,幾好味。之後就黎左個蝦+螺冷盤, 份量都唔少, 用黎醮沙律醬食, 都幾特別。再上左法國麵包俾我地醮頭先d沙律醬, 雖然d麵包係買返黎0既, 但由於太凍關係, 而d沙律醬都幾好味, 咁都食左兩籃子麵包。(唔應該食咁多麵包, 搞到一陣鬼咁飽)第三道就係酥皮鵝肝, 底面各一塊酥皮, 鵝肝放係中間。鵝肝煎得好香口, 酥皮亦好脆, 但因為鵝肝好油, 所以底0個塊酥皮索晒油, 淋晒。第四道係我全晚覺得最好味的,就係酥皮焗帶子(見圖), 酥皮以下係白汁帶子, 有四隻帶子咁
為一件小事慶祝, 所以諗住食返餐特別少少的。
第四道係我全晚覺得最好味的,就係酥皮焗帶子(見圖), 酥皮以下係白汁帶子, 有四隻帶子咁多, 而且個忌廉汁好香, 好好味。(不過, 呢道菜0既小小敗筆係佢唔記得加dressing 落我0個碟度, 因為男朋友0個碟係有架...但唔緊要啦﹗)
之後就係紅蘿蔔忌廉湯, 賣相似南瓜湯, 但飲落原來係紅蘿蔔, 好特別, 好少飲到, 而且仲幾好味添。
食到呢度已經好飽喇, 都仲未到主菜,哈哈。
主菜有牛同鴨胸揀,, 我地揀各一啦。先黎牛扒, 得兩片, 份量偏少, 好彩我地都好飽, ok啦﹗而鴨胸份量就多d, 而且煮得剛剛好, 一d都唔"un", 我都幾鍾意呢個。
最後係甜品, 士多啤梨mousse同朱古力蛋糕, 可能我地實在太飽, 而且都唔係太好呢兩款甜品, 所以食左一半就無食喇﹗
總括呢一餐都幾滿意, 食足三個鐘, 嘻﹗