餐廳: 素之樂創意蔬食料理
資訊:

2023-02-05 939 瀏覽
今日真漢子同大家去北角素之樂創意蔬食料理飲茶。睇 Open Rice 啲人話呢度一定要訂枱,我今朝打去話今日最快都要兩點半先有位,收線先醒起係喎,因為今日係十五。🌝去到的確坐滿人,但全部人都食飽喇,所以我叫嘅點心都唔使點等。阿姐仲話未係會員可以即時申請,埋單時有九折(茶錢每位 $15 另收加一)。😸有點心有小菜,粉麵飯等。但難得有素點心食梗係剩食點心啦。今次我點咗:🐽 叉燒腸粉 $39素叉燒係近似午餐肉或腸仔果種味道同口感,雖然唔似叉燒但亦唔難食。個腸粉我覺得係世界級,又滑,夾落去唔爛又唔痴筷子,但又唔係厚到索唔到豉油一塊膠咁,換言之好高質好好食。唯一可以彈係個豉油好輕微地略咸咗少少,但都可以接受。😛🦈 魚翅燒賣 $30燒賣相信係素食者最念念不忘嘅食物之一。呢度嘅燒賣又係好掂,完全同食緊普通燒賣冇分別,個皮帶點煙韌,個餡造得似傳統燒賣,唔會因為係素肉而散修修,又唔會過龍蒸到爛哂。一路食我個心都一路讚個點心師傅嘅技巧。👨‍🍳魚翅無論真定假本身都係冇味,但加咗就令口感更有層次,賣相亦都精緻咗。燒賣亦有黑松露版 $39。🍄🥟 一品水晶餃 $30呢個素食者唔會陌生,因為就係素食者少數可以响普通

🐽 叉燒腸粉 $39
叉燒腸粉

🦈 魚翅燒賣 $30
魚翅燒賣

🥟 一品水晶餃 $30
一品水晶餃
呢個素食者唔會陌生,因為就係素食者少數可以响普通酒樓食得嘅點心 - 菜苗餃。一般菜苗餃都係冇咩味道,但呢度嘅水晶餃就調味調得幾好,個皮亦厚薄適中。💚

🧂六味咸水角 $33
六味咸水角
大大個好香脆,食落去好有傳統咸水角嘅風味,令我諗起細個飲茶時食到嘅味道。👦

茶係玄米茶,有甜品送係一件馬蹄糕,清甜又解膩。🌱
玄米茶
馬蹄糕
以呢度感覺少少高級來講,價錢都唔算太貴,而且我覺得啲嘢真係幾好食,就算同普通酒樓比佢嘅點心質素都係屬非常高嘅級別。👍🏼
2023-02-05
叉燒腸粉