2021-04-01
係太子做完facial,見仲好早就行足15分鐘嚟到呢間bookmark左一段時間既cafe。黎到門口大約3:30pm,猶豫咗一陣有冇搵錯地方,因為入面一個人都冇,可能係地方比較偏嘅問題。餐廳有兩層,冇想像中咁「青花亭」既感覺。門口同上層都用小拱牆設計,但內裏嘅牆壁反而用中式既青花瓷磚,感覺似中西港式混合咁,談不上格調,但仍搵到少量打卡位置。見到menu得lunch set,於是就指住openrice既相直接搵店員落單嗌佢地既打卡食物- 水清沙幼使乜坐飛機,同埋奶蓋鮮奶焙茶。同預計一樣美美的!!!設計分比滿分,擺盤好有心機。本住打卡既心對味道冇乜期待,但估唔到都發現到小心思。簡單黎講呢碟就係一碟水果yogurt,但似乎唔同日子黎入面嘅餡料會唔同,我嗰碟既水果有火龍果、士多啤梨、黑加倫子、blackberry,鮮水果都有雪過,所以食落口冰凍冰凍的。另外仲加上粗幼椰絲、燕麥、不同果乾包括橙、香蕉、提子乾等等去增加口感,食落去每一啖都有軟硬分別同冰凍感,令到成個dish由平平無奇既yogurt變到好豐富,係心思之作。另外點既焙茶Latte不得了,好香好香,店員一上枱已經聞到誘人既焙茶味,令到我
另外點既焙茶Latte不得了,好香好香,店員一上枱已經聞到誘人既焙茶味,令到我差啲未影相就想一啖咕嚕落肚。焙茶上仲有拉花,但似乎係不小心倒了太多既鮮奶冇位繼續拉大隻雀,形狀不算美觀😂。飲落去就如我所說奶倒太多,有一點遮蓋了培茶原味,但也很好喝,黎Cafe既各位必試。