2013-07-21
朋友生日,預早買咗團購一試這間盛傳有名的潮州菜,知道團購係平嘢特登食早D以免阻著人張檯。六點半去到,全場無客,點知七點半食完,全場都只得六成客,但以其服務態度和出品,再加上正價的昂貴,六成客算OK嘞。餐單有九味包括:鹵水拼盆,豉椒炒蜆,椒鹽九肚魚,川椒雞,方魚炒油蜜菜,避風塘炒蟹,豉油皇炒麵,蠔仔肉碎粥,綠豆沙。鹵水拼盆,鵝腸夠爽,豆腐算夠香,鹵豬肉夠入味,但紅腸煮得太老,而整個菜的鹵水都就咸到無朋友。豉椒炒蜆,蜆肉細,完全無鮮味,入口勁咸,更兼D蜆殼多過肉。椒鹽九肚魚,上檯唔夠熱,入口的脆口感覺不足,可能做起放久了才上檯,但內裏魚仍算嫩滑。川椒雞,雞肉過老,味不足,只食到咸味,非常失敗之作。方魚炒油蜜菜,方魚入口可以杉親口,可知其失敗之處,油也落得太多。避風塘炒蟹,干葱蒜粒算是做得不錯,但蟹本身極有問題,似是分開做的樣子,干葱蒜粒味濃甘香,但蟹却食不到其風味,其間朋友夾起一件蟹,發現蟹件中間有黑色異物,剛巧有待應行過,就問他知不知到中間黑色有無問題,他竟然答『你覺得有問題咪唔好食囉!』如此態度、如此答案,真是一絕。豉油皇炒麵,麵炒得夠干身,也不算太咸,入口有彈性、有咬口,略嫌不夠熱。
鹵水拼盆 ,鵝腸夠爽,豆腐算夠香,鹵豬肉夠入味,但紅腸煮得太老,而整個菜的鹵水都就咸到無朋友。
豉椒炒蜆 ,蜆肉細,完全無鮮味,入口勁咸,更兼D蜆殼多過肉。
椒鹽九肚魚 ,上檯唔夠熱,入口的脆口感覺不足,可能做起放久了才上檯,但內裏魚仍算嫩滑。
川椒雞 ,雞肉過老,味不足,只食到咸味,非常失敗之作。
方魚炒油蜜菜 ,方魚入口可以杉親口,可知其失敗之處,油也落得太多。
避風塘炒蟹, 干葱蒜粒算是做得不錯,但蟹本身極有問題,似是分開做的樣子,干葱蒜粒味濃甘香,但蟹却食不到其風味,其間朋友夾起一件蟹,發現蟹件中間有黑色異物 ,剛巧有待應行過,就問他知不知到中間黑色有無問題,他竟然答『你覺得有問題咪唔好食囉!』如此態度、如此答案,真是一絕。
豉油皇炒麵, 麵炒得夠干身,也不算太咸,入口有彈性、有咬口,略嫌不夠熱。
蠔仔肉碎粥,應該是蠔仔、肉碎、粥,明顯是臨上枱前才將三樣嘢放入窩內,粥無味,但蠔仔夠鮮,而肉碎也嫩,淨食蠔仔和肉碎或許還可以。
甜品是綠豆沙,正確來講,食到入口的是綠豆蓉加糖水,味道古怪,水無綠豆味,只有糖的甜。
加咗五蚊飲—杯酸梅湯,勁多冰,一上檯,頭一啖還算有一點點酸梅湯味,放久一點再飲,已淡得淒涼。