2008-11-21
20-11-2008一直無留意原來機利文新街咁多0野食, 仲見到呢度 1) 幾企理, 2) tea set 好似幾平, 及 3) tea set 竟然有 $28 朱古力心太軟, 立即拉了朋友入0黎食 tea Order 完兩份 tea set, 店員先奉上刀叉及 napkin, 先見到 napkin 上印有 "Marco Bistro" 字樣... 雖然第一個反應係「好彩叫0左心太軟0者!」(因為: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1877349), 而呢日的味道亦唔差, 但離開時真係皺晒眉頭, 唔俾喊面唔得: 餐飲熱咖啡面頭有層 crema (!!!!), 飲落幾濃厚, 意料之外!朋友的凍奶茶就好唔掂, 太稀, 太甜, 無茶味又無奶味, 我飲了一啖已打冷震, 難為佢勉強飲了四分一杯!再0黎朋友的西多士, 牛油少得離譜, 邊位一係太(火農), 一係無沾到蛋漿, 白色一撻撻「坦蕩蕩」的, 樣衰到喊之餘, 食味亦好差 -- 雖然炸得脆, 但好削, 無蛋香又帶油溢味, 落了大量太古糖漿都於事無補
再0黎朋友的西多士, 牛油少得離譜, 邊位一係太(火農), 一係無沾到蛋漿, 白色一撻撻「坦蕩蕩」的, 樣衰到喊之餘, 食味亦好差 -- 雖然炸得脆, 但好削, 無蛋香又帶油溢味, 落了大量太古糖漿都於事無補. 呢壇0野絕對係我 so far 食過最難食的西多士, 大家千祈唔好叫! 另外不得不提, 西多士周邊 / 下面係有一粒粒白色異物的, 經研究應該係生的公仔麵碎, 核突.
我的朱古力心太軟即叫即焗, 蛋糕 spongy, 不過表層幾乾0下, 一拮落去勁多朱古力漿流出來, 食落朱古力味 ok, 不過實在焗得太「生」了, 朱古力漿太流質, 質地稀得似果汁, 蛋糕無喱「肉地」, 兩0野就食晒, 剩返勁多朱古力漿係食唔到的, 但又唔俾球雪糕 / 唔俾加錢要球雪糕, 店員又唔俾匙羹, 點食?
環境係 cafe 格局, 骨子裡當然就係茶餐廳, 睇女店員 serve 0野食成碟0野「車」埋0黎, 及勁大聲0係客人面前同廚房傾埋 d「梗係返早無咁 dry 啦, 早 d 返早 d 收工喎」之類0既閒偈, 困擾.
埋單 total $51, 唔貴 (特別考慮呢度係中環!), 但誠意 of negative value, 都唔想慳呢個喊面了. Marco Bistro 集團, 後會無期!