2019-03-27
唔使等母親節,平時都應該請媽媽食好西。今次我就同媽媽去了位於上環荷李活道188號地下的 LLB Bistro。這間餐廳用落玻璃,座位有門外的高枱位,有餐廳內的正常座位和Bar枱高櫈位。同長輩一起,當然揀正常座位吧。不過,如果同外國朋友或年輕人食,我就會揀門外的高枱位,夠開揚,夠chill。雖然餐廳用了全英文餐牌,但店員好nice,如果我問,佢地會好有耐性咁講解。我點了lunch set的 芝士豬柳粒通粉配 餐湯。媽媽揀了 牛排薯條配 [CHEF'S SALAD] 沙律。整體來講所有食物都好靚好精緻,餐廳裝修又很古典,有書架、吧枱、酒架,媽媽很喜歡,不斷叫我影佢同食物和餐廳的佈置,還叫我立即幫她上載到Facebook。店員給了餐包,烘得很脆,我和媽媽share食。餐湯是南瓜湯,很滑,又有南瓜味。沙律很新鮮,而且用的沙律菜都是頗高檔次的。一向沒特別喜愛通粉的,吃了這個芝士豬柳粒通粉,改變了我對通粉的看法。這裡的通粉很入味,軟硬適中,仍很有彈性,原來通粉都可以好好食。豬柳切成粒狀,易入口,不用切。豬柳粒夠腍,好味。至於牛排薯條,薯條是即炸厚薯條,啖啖薯肉又香脆。而牛排呢,本身店員是建議
我點了lunch set的 [MAC & CHEESE W/ SEARED PORK TENDERLOIN] 芝士豬柳粒通粉配 [SOUP OF THE DAY] 餐湯。媽媽揀了 [GRILLED AUS STRIP LOIN STEAK W/ TRUFFLE MASHED POTATO & CHIMICHURRI] 牛排薯條配 [CHEF'S SALAD] 沙律。
至於牛排薯條,薯條是即炸厚薯條,啖啖薯肉又香脆。而牛排呢,本身店員是建議五成熟的,我媽媽叫了7成就過龍了,後悔冇聽店員的建議。
飲品方面,我們加了$15叫熱 [CAFFE MOCHA],熱的時候是咖啡味出D, 但放涼了就朱古力味出啲。另外,又加$20轉飲花茶 [RELAXATION],佢入面有玫瑰,洋甘菊同蜜糖,除左relax,我覺得仲好養顏呀!
最後我們食一頓甜品作結,分別是 [DESSERT OF THE DAY] 焦糖燉蛋和 [APPLE CRUMBLE W/ VANILLA ICE CREAM] 雪糕蘋果批。好靚呀!蘋果批上面加了棵薄荷葉,好似盆栽咁,兩者都好食,燉蛋好滑,而蘋果批就有啲果仁碎,蘋果肉又豐富,好有口感。
對食物很有要求的媽媽都開口讚好,非常滿意。