2021-06-18
由於限聚令既關係已經好耐無出黎「威」。中環既soho 區都變到無咁熱鬧,所以我就決定去踩旺個場佢,一於要來chill一chill,飲飽食醉番一晚。環境擁有異國風情的阿根廷菜西餐廳。配合木系及磚紅色裝潢,同埋特式吊燈。夜晚仲會點埋蠟燭,table for two, candle light dinner 好浪漫。食物扒房用上頂級阿根廷草飼🥩牛扒。聽侍應介紹,草飼牛既肉質較好因為體內有更多有益嘅時omega-3脂肪酸。 而且佢地既雞、三文魚等也是無激素,可放心大啖食肉都無有怕。Baguette 🥖原本其實對包無特別好感,但食完食個包就知我錯啦。脆卜卜烘到熱辣辣既Baguette,外脆內軟。脆卜卜包皮入面係柔軟白色面包,完全無酸/乾既感覺。再配埋雪到凍冰冰牛油,我真係比佢既冰火滋味所佂服。Soup of the day (broccoli)🍵綠油油,一上台就比佢嚇一嚇。我本新就唔中意食西蘭花🥦,因為唔中意佢個框好硬;但居然今日餐湯是西蘭花湯。啖啖菜菜子的味道,而西蘭花湯creamy得黎又唔會有青味。亦都唔洗咬落好硬既框到就食到菜味,既濃稠又鮮甜。Gambas Ajillo/ Garlic S
擁有異國風情的阿根廷菜西餐廳。
配合木系及磚紅色裝潢,同埋特式吊燈。
食物
扒房用上頂級阿根廷草飼🥩牛扒。
而且佢地既雞、三文魚等也是無激素,可放心大啖食肉都無有怕。
Baguette 🥖
原本其實對包無特別好感,但食完食個包就知我錯啦。
脆卜卜烘到熱辣辣既Baguette,外脆內軟。
Soup of the day (broccoli)🍵
綠油油,一上台就比佢嚇一嚇。
Gambas Ajillo/ Garlic Shrimp🦐
醬汁帶香濃蒜蓉味同甜味,更提出蝦既鮮味爽甜。夏天食幾開胃。
Seafood pasta
海鮮意粉🍝配料有三文魚🐟、蝦🦐。
配上海鮮鮮味茄汁,小小酸辣感覺。侍應仲比左
不過我地就嫌意粉煮得太稔,無左嚼勁。
Beef Milanese w/ French frie🐄
如果你以為食西餐得煎、焗 牛扒就大錯特錯
我地今次係食吉列草飼牛扒配即炸香脆薯條,吉烈牛扒肉味濃;小朋友至愛。
不過作為大朋友既我就中意煎多d😂
Alamos Malbec by glass🍷
紅酒飲落香甜順滑,充滿了濃郁的黑莓、李子味;襯哂紅肉。
Don Pedro 🍨
阿根廷傳統飯後甜品,淋上帶甜味的威士忌,入口香醇;酒味超濃烈,配埋雪糕,脆脆;奶香烈酒,似醉還甜。非常適合作一個happy ending,好阿根廷。
飲啖酒,食啖肉。阿根廷🇦🇷的醉生夢死,今日我醉威!