2018-12-09
諗左好耐,究竟老撾喺邊呢?老撾其實係一個國家嚟嘅,咁國家當然有個國家的特別菜式啦,唔知係咪因為同泰國馬來西亞嗰啲都近,所以老撾菜某程度上同泰國菜都幾似。見到佢個餐牌成大張相都係老撾湯粉,當然要是返一碗啦!個湯底好特別,又未去到泰國船面嗰種咁濃,但係聽得來又有啲甜味,最重要係佢個面河粉嘅棉質非常彈牙,好似食緊蒟蒻粉絲咁,好好味!肉類處理得非常唔錯,呢個豬頸肉就咁用肉眼都睇得出佢有幾咁油脂分明,而且唔會熟到好老,超原軟!另外叫咗個我最鍾意食嘅辣肉碎炒飯加隻煎蛋,佢個飯竟然係糯米啊!而且頭先都講過肉類處理得唔錯,所以肉碎嘅質感都係好軟熟,辣味唔會太勁啱啱好~相對地呢個牛油雞翼比較奇怪,因為叫咗辣味,所以感覺上佢似係辣雞翼多過牛油雞翼,如果牛油味再重啲就好啦。叫咗個紅奶茶,佢嘅感覺就係好似泰式奶茶但係冇咗煉奶嘅味道,唔會太甜,襯返佢個糯米飯食成件事好夾,亦都可以沖走嗰種飽滯感。
豬頸肉老撾湯粉
辣肉碎飯