2019-01-08 224 瀏覽
西貢可以話係另一片樂土,舒適怡人,偶爾入黎行下都唔會悶。歡樂嘅新年假期過後,西貢街頭依舊平靜,行到萬年街,留意到有間門面幾高級嘅西餐廳,原來係GASTROBOX,之前經過尖沙咀同西環分店都已經感到興趣,今次既然黎到門口,一於食餐新年飯應下節啦!可能比較晏嘅關係,呢一晚竟然俾我地包場了店內環境裝修、佈置都十分優雅而且仲帶一點傳統復古風格,令人感到非常舒適。正當我地努力研究餐牌嘅時候,店員已經緩緩送上餐飽,法飽滲出微微香味,而且仲暖架首先叫咗干邑龍蝦湯,龍蝦味道相當濃郁,而特別之處係落咗干邑去煮,所以飲落會有好輕微嘅甘味,唔似平時飲開嘅咸龍蝦湯,但係兩者係好夾架!湯入面仲有粒蝦肉,肉質都好爽口彈牙之後叫咗份英式蘋果酒炸魷圈,份量相當之多,而且好熱辣辣,心急人士要小心燙口魷魚圈炸得好脆口,唔會過咸,忍唔住愈食愈多另外要讚下薯條,份量都好多,唔會炸過龍,而且唔使點茄醬都好食跟住叫咗份烤特級安格斯T骨牛扒拼野豬香腸,由於係16安士嘅關係,都幾大塊幾厚配菜份量都唔少,特別一提個番茄好甜一點酸味都冇,上面仲有蒜蓉添!主角T骨牛扒就當然好味道,濃郁牛味,叫咗七成熟唔會太鞋颯颯,亦都唔會太乾,可見廚師烹

可能比較晏嘅關係,呢一晚竟然俾我地包場了

干邑龍蝦湯

魷魚圈炸得好脆口,唔會過咸,忍唔住愈食愈多

英式蘋果酒炸魷圈

配菜份量都唔少,特別一提個番茄好甜
一點酸味都冇,上面仲有蒜蓉添!主角T骨牛扒就當然好味道,濃郁牛味,叫咗七成熟唔會太鞋颯颯,亦都唔會太乾,可見廚師烹調得宜
野豬香腸亦唔遜色,食落每一啖都有肉汁,味道剛剛好唔會太鹹,如果做餐前小食都唔錯
個人認為牛扒唔使淋醬汁就咁食都好夠味

烤特級安格斯T骨牛扒拼野豬香腸

最後叫多個紫蘇茄蓉天使面配龍蝦,呢個係朋友介紹嘅,賣相不錯
龍蝦肉好爽口鮮甜,麵入面都忍藏咗少量龍蝦肉
蕃茄蓉份量多,味道香濃而且好甜,天使麵如果再爽啲會更好

紫蘇茄蓉天使麵配龍蝦

特別讚揚店員服務態度十分好,好有禮貌而且不時走近觀察睇下有冇地方需要服務,而店內環境氣氛亦十分舒適浪漫,十分適合情侶或者閨蜜黎呀