2019-03-25 2833 瀏覽
呢個週末一早就起身,要陪阿肥嚟中環簽文件同埋去百年唱錢,再等佢去埋銀行搞手續嘅時候,肚子餓到咕咕叫嘅我又點可以唔上openrice度搵下附近有咩好嘢食呢!本來我都環繞住搵一啲比較類像all day breakfast嘅店舖嘅,不過搵搵下又俾我𥄫到呢度竟然有一間係「羅宋湯專門店」啵,阿肥知道咗之後二話不說就唔理咁多即刻衝過去,不過就真係好近呀,離開銀行之後兩條街就到。基於佢係地舖嚟,所以路痴都應該唔會搵錯XD不過嚟到嘅時候都有少少驚訝,因為佢哋門面都非常樸素,同我心目中嘅「專門店」係唔同樣嘅,裡面嘅人客亦唔係好多,好似快餐店型式咁,自己鍾意坐邊度都得。同阿肥坐低咗之後就睇下餐牌有咩揀,好彩都唔係太多選擇,好容易就揀到心頭之好啦!真係好餓呀~我哋各自都嗌咗一個餐,阿肥仲嗌多樣小食添,今次嘅體驗感覺好好,真係要同大家分享一下。Set B-淨海派牛腩羅宋湯+燒澳洲肉眼脆豬仔包($88蚊):呢份係阿肥叫嘅,佢嚟嘅目的就係羅宋湯,當然就係叫番個牛腩羅宋湯喇~就咁睇碗湯好似冇乜特別,同普遍嘅都係差唔多樣姐,又有幾「專門」呢(?!)阿肥試咗幾啖之後就牛咁眼咁望住我,我話:「做咩呀?唔好味呀?」佢竟然係
淨海派牛腩羅宋湯
燒澳洲肉眼脆豬仔包
Set B-淨海派牛腩羅宋湯+燒澳洲肉眼脆豬仔包($88蚊):呢份係阿肥叫嘅,佢嚟嘅目的就係羅宋湯,當然就係叫番個牛腩羅宋湯喇~就咁睇碗湯好似冇乜特別,同普遍嘅都係差唔多樣姐,又有幾「專門」呢(?!)阿肥試咗幾啖之後就牛咁眼咁望住我,我話:「做咩呀?唔好味呀?」佢竟然係答我:「好好味呀!死喇!我以後一定會好掛住呢度啲羅宋湯!」我心諗...「有冇好飲到咁緊要呀...(?!)」於是乎我都撈咗羹試下,um!~確實係特別好味喎!有一種驚喜程度係相信呢一間舖頭係用咗100分嘅心機去炮製佢哋嘅招牌湯底,羅宋湯裡面除咗足料之外,仲非常足味!紅蘿蔔,椰菜,牛腩沒缺其一,味道濃郁,阿肥亦話啲牛腩炆得十分之腍,柔軟可口,我諗如果再多一碗佢亦都非常樂意清碗!至於佢個燒澳洲肉眼脆豬仔包我就唔知道係點樣喇,我都冇試到因為我覺得我連自己份餐都未必食得哂
不過阿肥都一樣俾咗好高嘅評價。
淨健怡紅菜頭湯
香煎豬扒脆豬仔包
Set B-淨健怡紅菜頭湯+香煎豬扒脆豬仔包($88蚊):一場嚟到,見阿肥都已經叫咗羅宋湯啦,咁我當然想試下另外嘅嘢,見到有紅菜頭湯已經覺得好特別,因為好似唔係度度都有得飲,再加上佢標明「健怡」兩個字,仲唔係啱哂我?一定唔怕肥啦~碗湯嚟到之後,我內心都沉咗一沉,皆因除咗清湯紅菜頭之外,就真係乜嘢都冇喇XDDD賣相可以話係一啲都唔吸引,不過魅力...真係要用「味覺」去感受,呢碗湯真係好飲到不得了!!!除咗有紅菜頭本身釋放出嚟嘅甜味之外,湯底仲精心調味過,極之香濃,令我飲完一口又一口,停唔到落嚟,切咗小磚狀嘅紅菜頭份量十分之多,女士嚟講真係夠哂喇
而另外我嗰隻香煎豬扒脆豬仔包,賣相亦都係平平無奇,但豬仔包出奇咁脆口,溫度又夠熱,入面嘅香煎豬扒冇呃人嘅,真係煎得超級香!豬扒冇肥膏亦冇多餘嘅骨,裡面仲有少許生菜同蕃茄,配合埋沙律醬簡直就係絕配呀

小食拼盤
小食拼盤($30蚊):拼盤份量標明係一人份嘅,不過我同阿肥各自都包辦一整個餐,所以呢個拼盤share嚟食都唔過份呀~裡面包括有迷你蝦多士+秘製炸雞翼+薯仔沙律三款小食,每一款都食得出店舖無論整咩都落足心機同材料,雖然係炸物但一啲油膩感都冇,仍然十分香口,味道十足。薯仔沙律更加值得一讚,有啲似日式料理會食到嘅薯仔沙律味道呢~
本身叫餐可以包埋熱飲,凍飲都只係加$3蚊,我冇執輸咁叫咗杯熱咖啡不過真係好後悔呀
因為飲完個湯食埋嘢我已經飽到上心口喇哈哈
雖然呢間舖頭冇豪華嘅裝修吸引客人,但用其實力取勝,確實值得推介
2019-03-09
$104.5 (午餐)
淨海派牛腩羅宋湯
燒澳洲肉眼脆豬仔包