2017-07-14
陪朋友聽心靈講座聽到九點幾,心靈滿足哂但個肚仔就空空如也。但太夜又唔想食澱粉質,串燒就係一個好選擇。街角見到好大個易拉架,原來有間串燒店主打塔門海膽。塔門牛就多姐,原來果度都盛產海膽的。老闆原來真係塔門人,牆上面可以見到唔少塔門人家的生活照。食物除左主打的海膽,都仲有唔少選擇。雖然一場黎到,但我地一味海膽都無點到。因為朋友仔係唔食海膽的,真可惜。先點一客涼食,螺肉的份量好多,涼涼地又爽口。燒茄子原條切件上檯,燒到好軟但又不至散開。蒜片做到吊味的效果,配合少少香料,效果幾好。燒牛舌厚切,咬開好juicy,牛味亦算濃厚。煙肉露荀卷係最得我地歡心的一客菜式。煙肉薄薄的,表面燒香,油份都被迫出,香口但無油膩感。露荀用上最嫩的部分,完全無渣,又帶點清新。兩種食材混合,再配上恰到好處的火候,確係一絕。煙肉扒大傘菇其實都整得好好食,但相對驚喜無甘大。因為呢個菜式係必定的好食,較難有驚喜的空間。當然,能夠做出水準亦值得一讚。簡單的宵夜,令到我地的肉體繼心靈滿足後得到滿足。而埋單兩人只係$150,實在好划算!
老闆原來真係塔門人,牆上面可以見到唔少塔門人家的生活照。
食物除左主打的海膽,都仲有唔少選擇。
先點一客涼食,螺肉的份量好多,涼涼地又爽口。
燒牛舌厚切,咬開好juicy,牛味亦算濃厚。