2023-10-14 1115 瀏覽
「無敵家 Mutekiya」是位於上環孖沙街一家經營了13年的居酒屋,毫不簡單,每日開店到關店都是人氣滿滿,時常爆埸,門口裝修是懷舊、溫暖的日式昭和風,配上木趟門,室內裝潢內歛而古樸,隔絕了街外繁華都巿,好似去咗日本古代世界咁,燈光柔和昏暗、掛滿畫像、大量清酒樽和木做的日本字食物牌,在這裏用餐真係好舒服👍🏻食物質素多年來毋庸置疑,最出色當然係串燒、其他例如燒物、前菜、小食、拉麵和食事等同樣非常受歡迎,最重要配串燒嘅清酒或梅酒這裏有大量選擇🤭,今日就你試吓佢哋嘅午餐,好多款招牌嘅定食、拉麵可供選擇👍🏻🥘▪️芝士漢堡蛋包飯配沙律和味噌湯 一出場完全係日式家庭風味感覺,用一個鋁烹盛載住蛋包飯,非常出色的漢堡扒,即叫即煎,外焦肉質超級Juicy ,鋪上流心芝士,蛋包飯嘅蛋煎得香滑和炒飯非常匹配,配上店家自家製嘅蛋包飯醬汁,不會過於濃味,超級推薦午市套餐仲包括有味噌湯、沙律、芝麻豆腐和自家製醃蘿蔔,其中最簡單嘅味噌湯,但係係我飲過最好的,湯頭含大量嘅蔬菜味道,淡淡嘅味噌香,非常清甜👍🏻🧀▪️燒芝士年糕 芝士控又想食芝士年糕,即叫即燒熱辣辣,特別喜歡賣相,用紫菜包住之後,用印上自家名字嘅竹籤插上,平價

🥘▪️芝士漢堡蛋包飯配沙律和味噌湯

🧀▪️燒芝士年糕
芝士控又想食芝士年糕,即叫即燒熱辣辣,特別喜歡賣相,用紫菜包住之後,用印上自家名字嘅竹籤插上,平價食物都咁有心思,直得一讃

• 芝士漢堡蛋包飯