2014-12-12
因為工作既關係,有機會試食太古城中心既Greyhound Cafe。其實之前都食過兩次Greyhound,印象都幾好,泰式fusion餐廳,食物同環景都唔錯。開業約5個月,今次就試咗幾款原本係Greyhound太古城中心分店首推既獨家菜式,不過因為太受歡迎既緣故,宜家全線分店都有得食喇!一開始經理先問我們飲咩,佢就推介咗杯特色Iced Lemon Tea,冰粒係用青檸茶製成既,可以自行加茶入冰杯,味道比起普通檸茶唔同,青檸味道充滿泰國口味!朋友就揀咗泰式熱茶Butterfly Pea & Stevia Tea,佢話之前已經試過,所以今次再encore! 藍色茶色非常特別,加入蜂蜜調味時,顏色仲會漸漸變成紫色,好飲又好睇 !跟住就先試開胃前菜 — 八爪魚沙律配蒜茸香草汁,pesto汁配泰式火箭菜、橄欖同提子,味道清新又醒胃!有時食得多柚子蝦沙律都可以試下呢款~之後就到意大利肉腸芝士餡餅,其實呢個都幾特別,平時泰菜館一定無得食。外層香口,內層餡料豐富,不過睇落似豬肉碎多過意大利肉腸。食落都幾香口,中間有少少辣,可能食到辣椒,不過如果芝士可以再多D就好嘞﹗然後再來風乾牛肉炒飯,配咸菜豬肉湯
一開始經理先問我們飲咩,佢就推介咗杯特色Iced Lemon Tea,冰粒係用青檸茶製成既,可以自行加茶入冰杯,味道比起普通檸茶唔同,青檸味道充滿泰國口味! 朋友就揀咗泰式熱茶Butterfly Pea & Stevia Tea,佢話之前已經試過,所以今次再encore! 藍色茶色非常特別,加入蜂蜜調味時,顏色仲會漸漸變成紫色,好飲又好睇 ! 跟住就先試開胃前菜 — 八爪魚沙律配蒜茸香草汁,pesto汁配泰式火箭菜、橄欖同提子,味道清新又醒胃!有時食得多柚子蝦沙律都可以試下呢款~ 之後就到意大利肉腸芝士餡餅,其實呢個都幾特別,平時泰菜館一定無得食。外層香口,內層餡料豐富,不過睇落似豬肉碎多過意大利肉腸。食落都幾香口,中間有少少辣,可能食到辣椒,不過如果芝士可以再多D就好嘞﹗ 然後再來風乾牛肉炒飯,配咸菜豬肉湯。經理就教我地撈埋魚露落炒飯食,我地都唔敢落太多,因為魚露入邊有D辣椒粒。其實飯既旁邊都有,我地已經迅速夾走哂 不過其實我地都覺得呢個炒飯麻麻地,可能食唔慣風乾牛肉,真係似牛肉乾粒炒飯多D…. 最後就到DIY Waffle喇﹗所謂既DIY係可以係原味/朱古力味/紅莓味waffle入面揀兩款,然後再可以揀3款toppings自己配搭調味。由於平時食開都係原味,所以我地3人一致揀咗另外兩隻味,而toppings就交由經理話事,揀咗香蕉片、士多啤梨片同朱古力醬,上枱先發現原來仲有cream同custard架﹗