2020-12-30
想試Shake Shack 好耐, 因為每次去親海港城經過都好多人排隊。今次終於可以趁住係W Hotel staycation, 去附近商場 - ELEMENTS 既Shake Shack 買黎試下。Shake Shack 漢堡包店好自然地令我將佢同另一間同樣來自美國的漢堡包店Five Guys 作🆚比較。我地點左ShackBurger Double, SmokeShack Double 同Black Truffle Fries。首先如果我下次再幫襯, 我會叫返普通薯條, 唔會加錢轉黑松露, 加$15既分別係多左黑松露蛋黃醬, 炸紅蔥頭及香蔥 。我地唔好紅蔥頭同蔥, 而佢地俾既黑松露蛋黃醬份量也少。性價比低。ShackBurger Double - 兩層漢堡肉既意思。牛肉味濃也有肉汁, 不錯。蕃茄生菜新鮮, 芝士份量足, 每一啖都食到濃郁芝士香。反而醬汁唔係話太食到。SmokeShack Double - 我無食, 應該就係ShackBurger Double 既多左煙肉同辣版。整體而言, 我比較喜歡Five Guys 。 Shake Shack 同Five Guys 一樣都係只有散叫
整體而言, 我比較喜歡Five Guys 。 Shake Shack 同Five Guys 一樣都係只有散叫沒有套餐。因為我有個特愛點🥫茄汁的家人, 所以, 可以無限refill 茄汁的Five Guys 真係🆙大加分。漢堡肉質兩間我都鍾意。而對於一些比較注重均衡飲食的朋友們, 也應該會較喜歡生菜和蕃茄份量較多的Five Guys。 另外, 我也更喜歡Five Guys 的麵包和薯條。Five Guys 的麵包鬆軟且充滿牛油香。薯條也很有特色, 有曲曲薯圈的口感, 香脆新鮮。