2021-02-17
計吓計吓都有成一年幾冇去過韓國,今次去試一間平時係香港都比較少見嘅韓式中華料理一入門口就會見到原來分咗兩間餐廳,左邊係bong樓而右邊係食韓式燒烤為主嘅餐廳。一部分員工都係韓國人,bong樓嘅食客7成都係韓國人,感覺非常正宗!睇完個menu就知識揀一定係揀食中午套餐!因為真係大件夾抵食,平均每碗麵加十蚊就有多碟肉!炸醬麵同我係韓國食嘅一樣味!黑豆味濃,而且好香洋蔥豬肉味。唔好睇佢個碗好似好細,個麵餅真係超大舊,男仔都會食得飽!朋友叫嘅辣海鮮麵,海鮮嘅份量超足料仲有唔同嘅蔬菜。海鮮湯唔會好辣而且有濃濃嘅海鮮味,勁鮮甜。麵嘅份量都算多,非常適合食量較大嘅朋友。第一次試嘅干烹雞。舊雞肉炸到少少硬,食落唔係好似雞肉,但係醬汁又酸又甜又辣,超開胃!糖醋肉都係同韓國食嘅一樣味,但係就略嫌有少少凍。加十蚊嚟講真係超大份!相比起黎講,我比較中意干烹雞,味道更加多層次。兩個大食嘅女仔最後係食唔晒,剩返低一整碟肉要拎走。香港地黎講,一碗麵都要八九十蚊可能未必係最平,但係真係比較少有韓式中華料理。十分推薦又大食又熱愛嘅韓食嘅人