2023-05-07
母親節前夕,路經姥姥不用等位,又突然好想食小籠包,一於決定食上海嘢。同Honey左諗右諗終於Order兩款冷菜:鎮江肴肉和醉雞。還選心愛嘅小籠包、菜肉雲吞,紅油五香牛肉伴麵和豆漿。先講鎮江肴肉,有標準和輕盈size我選擇輕盈,原來有5件$50我個人稍嫌淡口,不夠濃味,但可以接受。當家花雕醉雞上碟排放好靚,可惜碟底放了好多雞的下欄嘢,例如:雞肚位置肥膏,雞爪對上一段的雞腳骨,整碟雞骨多個雞肉,花雕酒沒有花雕酒的香濃味,雞有陣陣雞腥羶味,雞皮厚,令人非常失望。小籠包,皮太厚,汁不夠多,肉沒有肉鮮味,假如你一心一意因吃小籠包先幫襯,你會完全失望而回。菜肉雲吞一樣皮厚,用黃色雲吞皮包,不是用白皮,賣相像鮮蝦雲吞製作,有長長的雲吞尾巴,菜肉雲吞兩端沒有向中間屈摺,雲吞湯中規中矩,沒有驚喜。紅油五香牛肉麵,麵質硬,用紅油,生蒜蓉(有點辣)葱粒撈麵,五香牛肉帶不出五香鹵水味,味道淡口,撈麵醬油一般味道。整體食物質素務及侍應服務態度可一不可再,徹底對姥姥失望。還有收$6元一位茶錢,只給你半杯茶,渴完再叫喚侍應加茶,但都沒有侍應理會,只聽到兩個字、等等的反應。令人氣憤😡快快結帳回家。
先講鎮江肴肉,有標準和輕盈size
我選擇輕盈,原來有5件$50
我個人稍嫌淡口,不夠濃味,但可以接受。