「番工咁辛苦,梗係要食好d」係我既座右詺,今日我要食高質海鮮火鍋呀!日式火鍋和中式火鍋都食唔少,今日朋友帶我黎呢間主打海鮮既火鍋店-漁火。除左海鮮火鍋,仲可以揀刺身!不過今日得兩個人,選擇就唔係太多,建議可以一大班朋友一齊食,就可以揀多d款式,今餐我地就揀左打邊爐為主。 坐位好闊絡,坐得好舒服,黎得早,店內客人不多。店員好快手已遞上火鍋醬料,盛惠每位15大元。湯底方面,有好幾種選擇,例如花膠,海鮮湯等。我地揀左胡椒豬肚湯,一煲滾,我地即刻飲左兩碗,味道適中,不會太咸或淡,湯底配料有胡椒,白果,秀珍菇和豬肚,加入西芹增加香味,十分暖胃,冬天飲最適合。野食方面,打邊爐點可以唔叫肥牛,點左呢碟手切雪花安格斯牛肉(中),賣相相當吸引!一碟大概有十幾片,夠兩個人食。淥一淥就食得,食落又腍又滑,脂肪比例均匀適中,加埋胡椒湯底既香味,正!黎到呢d主打海鮮既火鍋店,當然要叫d海鮮食下。朋友係貝殼類海產愛好者,所以叫左肥水大花甲同埋帶子片。大花甲黎到出乎意料咁大隻,大過隻湯匙,一碟有五隻,廚房已經劏好左,擺得靚靚出黎,見到已經流口水。因為已經劏好,所以掉落去好快熟,小心煮得太耐會韌,經過處理,食落亦冇沙

胡椒白果豬肚煲

手切雪花安格斯牛肉(中)

肥水大花甲

黎到呢d主打海鮮既火鍋店,當然要叫d海鮮食下。朋友係貝殼類海產愛好者,所以叫左肥水大花甲同埋帶子片。大花甲黎到出乎意料咁大隻,大過隻湯匙,一碟有五隻,廚房已經劏好左,擺得靚靚出黎,見到已經流口水。因為已經劏好,所以掉落去好快熟,小心煮得太耐會韌,經過處理,食落亦冇沙,肥水大花甲有如其名,一啖佔據左我既口腔,又肥又大,鮮甜爽口。

帶子片

帶子片大大碟,一開二被切成蝴蝶形,用打邊爐湯匙撈住淥一陣,味道鮮甜,冇大花甲咁爽口,不過勝在份量多,過口癮岩晒。

鮮打靚蝦滑

靚蝦滑

鮮打靚蝦滑,同平時食開既有d唔同,真材實料,蝦滑入面再加入蝦肉粒,令蝦滑食落有雙重口感。一份蝦滑大概可以煮到6-8粒,淥到浮起就食得,爽滑彈牙。

雙併魷魚豬紅

呢度都幾體貼,加十蚊可以雙併,岩哂我地呢d人少少但又想食多多款既人。
我地點左雙併水魷魚同埋豬紅,水魷魚新鮮爽口,冇鹼水味。豬紅有咬口唔會一夾就散,無腥味,無腌過,所以無咩味道,我地會滾耐少少,等佢吸收下d湯底。份量魷魚大概有8件,豬紅5粒。

雙併唐生菜白菜仔

竹笙

蔬菜方面,叫左雙併唐生菜同白菜仔,仲有竹笙,打邊爐既例牌菜。自己最鐘意竹笙,索晒d湯底,濃濃既胡椒豬肚湯味,不過食個時就要小心熱。唐生菜和白菜一樣新鮮好味,加埋湯底,正!

橙汁

飲品叫左一渣橙汁,兩個人要慢慢飲先飲得晒。哈哈

兩人最後埋單820幾,價錢唔算平,但係食左好多款食材都係比較貴既,食物新鮮高質,兩個人都食到飽晒。多d人黎食應該試到多d款之餘,價錢除返開可以再平d添。
2017-09-12
胡椒白果豬肚煲
手切雪花安格斯牛肉(中)
肥水大花甲
帶子片