2022-07-17 66 瀏覽
邊個話蘿蔔糕一定要新年先有得食架? 話說朋友早前係呢間小店試過佢地即叫即整嘅蘿蔔糕後對佢讚不絕口後,我留意到原來佢地係有原底蘿蔔糕賣架,所以我都買左一底返屋企煎黎食。小店以外賣為主,裝修簡潔,門口大大隻字寫住「古法瀨粉」,裡面有部自助販賣機,鍾意點咩就自己點啦。老祖·秘傳瑤柱蘿蔔糕:一底秘傳瑤柱蘿蔔糕有850g,有別於平時一般大集團買到嘅,呢度係用法式陶瓷盤裝,食完底榚後可以洗返黎用,非常環保,值得一讚嘅係底榚仲有用真空包裝,感覺非常乾淨衛生,除此之外,店主仲好用心咁俾埋冰袋我地拎走,咁夏日炎炎拎住搭車都唔洗驚會變壞啦。蘿蔔糕面頭有好多瑤柱、蝦乾同臘味,我地切開後就拎去煎啦。一底蘿蔔糕大約可分成10件,其實切蘿蔔糕都好考功夫,要厚薄適中,我地用中細火每邊煎左3分鐘,煎到金黃色後就可以上碟,再配搭自己喜歡嘅醬料食,本人就喜歡原汁原味唔落任何醬料,而家人就喜歡落xo 醬。蘿蔔糕煎起後好香,食落外脆內軟,口感非常滑,唔會太粉,夾起黎唔鬆散軟爛,味道方面,除左有清甜嘅蘿蔔香味之外,仲食到瑤柱、蝦乾同臘味帶出鹹香嘅味道,非常足料。除咗原底蘿蔔糕之外,小店仲有古法瀨粉、黯然銷魂飯、炸黑毛豬肉糭、腸

老祖·秘傳瑤柱蘿蔔糕:

蘿蔔糕面頭有好多瑤柱、蝦乾同臘味,我地切開後就拎去煎啦。

除咗原底蘿蔔糕之外,小店仲有古法瀨粉、黯然銷魂飯、炸黑毛豬肉糭、腸粉、燒賣等等嘅小食,等我下次都試下先。
外賣自取