2018-10-08
收工來到呢間位於長沙灣嘅西餐廳食飯,新開冇耐咁,都係睇人地食評所以來。餐廳喺昌華街,兩公婆食完飯番歸都唔遠。小店格局,門面幾有格調,裡面就唔算好多位,一個半開放式廚房,大約可以見到裡面嘅環境,近門口位就係吧枱餐廳用嘅都係雲石枱,幾靚嘅,店員一律都係後生仔,整體都有禮,理解嘅,始終去小店,梗係唔同去連鎖西餐廳。午市有經過過,係有set lunch,晚市呢就冇嘅,都係散嗌。種類、款式以小店來講,都算好多,有沙律、小食、頭盤、主菜、餐湯、甜品齊哂,我地睇左陣,點左兩份主菜,分別係大蝦濃汁意粉同加拿大白豚虎頭扒,人均二百零蚊,食物質素唔錯。大蝦濃汁意粉:意粉即時整起新鮮熱辣,份量不少有三隻蝦,兩隻青口,兩隻大蜆同埋蘑菇煮起,都算係海鮮意粉,價錢係168。整體都新鮮,隻蝦為左方便食用,已經起左邊。扁意粉軟硬適中,唔會淋bat bat,但我地最鐘佢個醬汁,唔係好杰,但真係做到「濃汁」嘅效果,好似用啲蝦頭做出好入味嘅味道,亦成功掛到汁雖然碟底有少少油,但我接受到。另外點左加拿大白豚虎頭扒,塊扒認真大塊,上枱時已經切好薄片,方便食用,份量很足白豚肉肉質仲好嫩,完全唔鞋,又帶少少肉香,真係幾有水準。加左
最後追加一份鹹蛋黃雞翼,十分推薦,雞翼係煎過,本身已經好香。但最欣賞係鹹蛋黃香氣十足,唔係得個講字,醬汁有少少杰身,但唔糊口。雞翼香脆肉嫩,食到lamlam脷