小朋友身高90cm要計小童價?香港d食肆好有問題…話說4月21號晚7:30同家人一齊去元朗廣場新開嘅牛一攞飛4大1小(自己忽略咗該店寫咗小童價)當叫到我哋號碼,我哋行埋去職員身邊俾張飛佢,職員叫我哋睇睇揀邊個價錢嘅餐同埋要咩湯底,之後就問我哋係咪4個大人1個小童,我家姐就問職員我個小朋友兩歲半BB都要計錢?佢食唔到依度d嘢架喎。該職員答:係呀冇辦法公司規定。同時該職員又問(用頭示意門口有個專為小朋友而設嘅度身高cm表)咁你小朋友過唔過90cm?我同家姐當時真係好無奈…(小朋友兩歲半過咗90cm有幾奇?小朋友都可以生得高d矮d肥d瘦d架喎,咁樣嚟做一個標準個人認為唔係好合理)之後我家姐答:咁個小朋友過咗90cm但佢得兩歲半又食唔到你d嘢都要收小童價?(我哋諗住真係收小童價錢就唔食,唔係錢嘅問題,係個小朋友真係唔食,冇理由夾硬要我哋蝕)職員就問:咁佢可唔可以手抱?我家姐答:咁如果你要我手抱我都可以手抱嘅。同時職員就話:因爲張枱比較細係張4人枱如果你可以手抱咁就唔計小童啦。咁我哋就揀咗價錢同埋湯底入咗去坐啦。其實全個過程大家都好禮貎嘅。但係我真係好想香港d食肆經營管理正視下依個小童身高過咗9
其實全個過程大家都好禮貎嘅。
但係我真係好想香港d食肆經營管理正視下依個小童身高過咗90cm要計小童收費嘅問題,真心覺得香港愈來愈多冇愛心嘅經營手法,大家諗下一個小朋友就算真係食呀食得你有幾多吖?免費食到3、4歲都唔會食得好多遮,日本好多食肆小童係唔計架,參考下啦!唔係叫你哋蝕,我知你哋做生意,不過攞個公平d嘅做法囉!點解唔可以做得有良心d將心比己呢?我相信d開依d食肆生意人你哋都會有自己小朋友啦!
講真d食肆每日產生啲廚餘嘅數目多好多好多啦以噸嚟計呀,既然你哋都咁浪費,點解唔可以當做d好事呢?
講番整體元朗牛一,由於新開人手有少許不足,補充食物冇咁快,蔬菜、瓜類都新鮮,空間比較逼坐得冇咁舒服。
2017-04-21
40 分鐘 (堂食)