2014-06-22
今日同寶貝約左出黎下午茶傾下心事~突然想食拉麵,就諗到黎呢間小店~舖頭細細間,唔落雨的話樓下門口外可以開多兩張枱,坐8個人左右,一如以往樓下冇位,所以我地坐上二樓~二樓唔係好大~可以坐10個人~呢到食野要喺樓下落單比錢,之後服務員太太會拎麵上黎比大家~麵的選擇唔多~只有4,5款主打~仲有好少的小食同飲品我同寶貝每人叫左個拉麵加D小食,兩杯飲品,諗住叫佢的吉列蚝,點知佢話賣晒~!招牌豬骨湯拉麵 - 豬骨湯底質感輕輕的又比一般的重口味,唔算係好濃,如叫做'招牌'的話就未合格LA,拉麵煮得啱啱好,唔會太硬身~由樓下拎到上黎都有彈牙的感覺!日式叉燒,-唔算係算得上''日式叉燒'',味道唔同~我諗這叫豬肉片會適合一點自家製餃子 - 入口覺得唔會係自家製~因為一D肉汁都冇,好似雪左好耐,皮好硬~唔係煎得硬那種,而係放得好耐那種硬炸鷄軟骨 - 可能唔係用好滾的油去炸~所以覺得淋淋地唔夠香脆~鷄軟骨伴有汁料,用心感受後乃仍唔係咁清楚係乜野味道~最大可能係一點淡味豉油加點蔥..青草汁 - 用左個好時尚的尖腳杯子裝著,味道唔係太突出,冇乜飲緊5 青汁的清新的感覺~乳酸飲品 - 同樣係用左個好時尚的尖腳杯子
呢到食野要喺樓下落單比錢,之後服務員太太會拎麵上黎比大家~
麵的選擇唔多~只有4,5款主打~仲有好少的小食同飲品
乳酸飲品 - 同樣係用左個好時尚的尖腳杯子裝著,寶貝話好似益多多加左少少奶咁的質地,味道見仁見智
由於唔係咁多人~服務員冇乜野事都唔會上二樓的,所以我地可以喺到慢談心事~
總括黎講..~地方細細小本經營,一家三口比人好溫馨的感覺,
至於味道,就睇大家用乜野的心情品賞了~
題外話/補充資料:
店舖本身冇洗手間設備~要解手的話就要去對面商場的洗手間...行遠一DDDDD....!