2023-10-26
依間係銅鑼灣鵝頸街市附近既樓上舖,係鵝頸過馬路就會望到餐廳既燈牌名,好易認~ 入面環境少少暗,天花同旁邊都放滿綠色植物,門口仲有個著野人公仔,好有泰國特色~🦐前菜:小火山三味刺身一口杯盛合 $138用6個shot(迷你杯)呈現食物,打卡一流,三款刺身都鮮味十足,包括泰式生蝦、三文魚同生蠔~🐷小火山經營泰豬鍋拼盆(300g) $258(特選豚肉、黑毛豬梅花肉、A級無骨豬腩、手切泰式豬頸肉)拼盆肉類既最佳方法係烤肉形式。先用肥豬膏開鍋出油,後放肉類燒,平均幾分鐘後反邊再燒,過程一定要留意住情況,避免過熟影響肉質。 我最鍾意既肉係豬頸肉,因為肉質彈牙同一定唔會燒到過熟變鞋。其他三款肉質都好軟身,燒至金黃同脆邊後點少少三色醬料就超級提鮮--我最愛食辣,所以最鍾意小火山既醬料係中間的蒜辣醬油。🐽泰式豬梅花肉片建議打邊爐,肉質會再冧D,撈生蛋後放落鍋到煮幾分鐘就食得~打邊爐最重點--無個爐點打❓🥘以前食火鍋燒肉既方法仲係要用兩個爐分開煮食,而家一個爐攪掂真方便; 咪睇小火山個爐細細個,中間燒肉、兩邊仲可以放唔同湯底,同時滿足幾個願望!我今次選左湯底係左白右啡💡牛骨船湯:奶白色的湯頭,味道係好濃既牛
🦐前菜:小火山三味刺身一口杯盛合 $138
🐷小火山經營泰豬鍋拼盆(300g) $258
(特選豚肉、黑毛豬梅花肉、A級無骨豬腩、手切泰式豬頸肉)
🐽泰式豬梅花肉片
建議打邊爐,肉質會再冧D,撈生蛋後放落鍋到煮幾分鐘就食得~
打邊爐最重點--無個爐點打❓
💡牛骨船湯:奶白色的湯頭,味道係好濃既牛骨湯味同帶有牛乳味,酸酸鹹鹹幾好味。
💡香茅椰汁雞湯:深啡色的湯頭及帶有油份,比牛骨船湯濃味,香茅味及雞味兩者兼備及比例混合得好好。(金邊粉建議最後先食,先食肉一嚟等火鍋既肉汁精華留住,二嚟放落較濃味湯底既麵會較好食~
🍸兩杯Cocktail好好飲,包括: 十八碌冰酒(菠蘿味溝酒,甜甜地果汁好易入口)及Mojito(感覺酒精濃度較高,但檸檬汁酸酸地更易入口)。飲品同甜品:黑白芒果糯米飯好精緻,令到我既少女心爆發。
快D去試下同時可燒肉+火鍋既泰豬鍋啦~