2023-05-27
今日朝早落樓下食早餐,只係帶咗手機同八達通,先去最近嘅美心,先起外面玻璃望入去,見到啲檯唔係有人坐呢就係啲人食完啲餐具未執拾,睇見都有啲唔開胃,推門入去望下個餐牌,話是日粥品,但又無講話乜嘢粥,萬一係我唔鍾意嘅皮蛋瘦肉粥就大檸樂啦!於是過馬路,過對面,去好耐都無幫襯過嘅魚米。一打開門,食客比美心少一半以上,更重要係啲檯呀,全部都乾乾淨淨,無一張係有食客食完嘅餐具,地方任坐,而且坐得比美心舒服好多,食物即使唔好食,單係環境已經值得加分啦!打開個餐牌,首先打動我嘅係餐牌第一頁右下方嘅芝士滑蛋漢堡扒牛角包,$35連熱飲,抵食啦!再望下,餐牌上方嘅餐,比較下原先選定嘅餐,雖然無咗芝士同滑蛋,但有流心煎蛋,仲有腸仔、火腿同餐肉,都只係貴$3啫,咁梗係叫呢個啦!嘢食好快嚟到,牛角包係我至愛之一,我之前都講過話牛角包要好食,就必需符合兩個條件,而且缺一不可:一要脆口,二要有牛油香味,但佢呢個牛角包就兩者都欠奉,失望😨😰😫腸仔,正正常常嘅雞肉腸,唔會過鹹,但無驚喜,可接受。餐肉,正正常常嘅火腿唔餐肉,同樣都係唔鹹,亦無驚喜,可接受,睇得出有煎過,但若果煎得香啲嘅話,效果會更好。煎蛋,絕對無呃人,真係流
腸仔,正正常常嘅雞肉腸,唔會過鹹,但無驚喜,可接受。
煎蛋,絕對無呃人,真係流心蛋,但明顯係預先煎好,啲邊唔脆,個蛋唔熱,如果係即煎嘅話,味道會正好多。
漢堡扒,無比較就無傷害,佢呢個似係凍肉舖買到嗰隻,但同老麥嘅豬柳拍埋一齊嘅話,高下立見,老麥嘅好食得太多太多啦!
火腿,食落居然有啲酸味😱😵😕,完全係香港前教育局局長嘅花名,佢係呢個餐入面最差嘅食物🤢🤢🤢。
最後,到杯奶茶,無茶味,唔得香,即使用咗啡糖都無用,咁嘅食物質素,加上唔似得美心有免費Wifi,難怪會比對面美心少一半人以上,即係小貓三四隻,呢間舖唯一優勝地方係乾淨,因為當我食完無耐,店員立即嚟收拾餐具,抵讚👍👍👍。
順帶一提,呢間舖頭,乜鬼調味料都唔見有起張檯或櫃桶內,連茶記最常有嘅鹽、胡椒粉、辣椒油等通通都欠奉,唔講下下要開聲問職員攞?還是佢哋對自己出品太有信心,知道啲客唔需要加任何調味料都食得稱心如意?又抑或覺得一間店舖,只有兩個樓面,會令佢哋太得閒,所以要佢哋做日本首相,幫客拎呢樣調味料,果樣調味料?越諗越唔明,難怪啲怪越來越少,唔係無原因嘅。
到最後出去畀錢,又發生咗一件我諗極都唔明嘅事:我間店員接唔接受BOC pay,佢答話無呢個收款功能,咁我只能夠畀八達通啦!但奇怪係佢出嘅收據居然係中銀抬頭嘅,咁即係話佢呢間食店係以中銀作為主要營業收入存款嘅銀行啦。以中銀作為主要收入存款銀行嘅公司,居然無中銀嘅電子支付工具,係唔係好怪呢🤔🙄😳?
奶茶