餐廳: Grand Hyatt Steakhouse
資訊:

2022-05-16 764 瀏覽
🚩灣仔Grand Hyatt Steakhouse 係少有地用明火炭爐去烤牛扒嘅扒房🧐再加上女朋友都未試過真.炭爐烤嘅牛扒 趁着女朋友生日 特登揀咗呢一間香港有咁上下級數嘅扒房嚟慶祝🥰—————————————————————————🌚男友評價:🥖Galic Bread 先講吓餐前麵包 一上到枱仲熱辣辣 非常香蒜茸味 個包整得非常鬆軟😍食落有d似sourdough嘅質感 加埋我哋太肚餓嘅關係 忍唔住叫咗兩round🥲 雖然好食 但真係唔建議咁做 去到後面食主菜飽到黐線 (🌝女朋友表示食左四塊半)Appetisers✨🦀Maryland Crab Cakes (2 pcs) $120/pc先黎嘅係蟹餅 個size有d細 同埋一切已經feel到個蟹餅有d實得滯同埋太乾😮‍💨雖然食落同聞落去係好香蟹肉味 但係就未去到裏面有一絲絲蟹肉 同淡淡滿足嘅感覺🥲整體黎講不論味道同size $120 一個有d偏貴😵💙Blue Mussels (white wine, galic, parsley) $230另外叫咗個藍青口 女朋友想試就叫埋 份量都幾多👍🏻具備左藍青口本身嘅特性 就係唔太大隻但係勝在肉質
🚩灣仔
—————————————————————————
🌚男友評價:

🥖Galic Bread

Appetisers✨
整體黎講不論味道同size $120 一個有d偏貴😵

另外叫咗個藍青口 女朋友想試就叫埋 份量都幾多👍🏻
具備左藍青口本身嘅特性 就係唔太大隻但係勝在肉質鮮嫩爽彈 味道鮮甜🤭係會食唔停口
通常都係用白酒煮但係呢度就用咗一個蕃茄湯汁嘅配搭 個湯汁好濃郁嘅蕃茄味🥰應該落咗好多茄膏而且飲落去辣辣地 一啖湯一啖青口嘅配搭非常好🤩

🫕New England Clam Chowder $200/cup
跟住嚟嘅係周打蜆湯😍我敢肯肯定呢個係我目前為止飲過最好飲嘅周打蜆湯🫢
基本上佢都已經唔似一碗湯 好足料濃郁 基本上啲配料例如蜆肉煙肉薯仔等等嘅比例仲多過湯 啖啖都好滿足🥳
而且佢個湯係手打 非常creamy不在話下 最緊要係每一啖都超級濃厚 喺呢餐飯最好嘅第一道菜❤️
我哋每人叫咗半碗 但係個size大到望落似一碗🫣飲晒都已經有d飽😩

Main✨
🥩USDA Rib Eye (20oz) $1090
去到最後就係叫咗兩人份量嘅 20oz rib eye steak
呢度用咗wet aged嘅做法 好處係能夠保持肉質嘅鮮嫩同鎖緊肉汁 所以係會見到塊肉嘅紅色係非常鮮艷💕☺️配埋係肉明火炭爐烤嘅 香到係似去緊bbq 仲要肉質軟淋
當然冇dry aged咁能夠鎖住肉味而且好容易切開 但係呢塊排勝在肉汁多火候得非常好 發揮到rib eye嘅特色👍🏻配埋一款green peppercorn sauce可以解膩😙
唯一嘅缺點係多肥膏同筋而且啲筋係好難咬開 食完真係好飽滯🤥

Sides✨
Truffles French Fries $90
另外再加咗份黑松露芝士薯條 呢個真係麻麻哋 雖然夠熱 但係d薯條淋咗😮‍💨
松露味又未去到好突出 加埋我哋真係好飽 呢個唔叫都得

Wine✨
好彩叫咗兩杯酒 一嚟for慶祝生日二嚟真係可以解膩🤭

🥂Eradus $100/glass
杯Sauvignon Blanc 味道帶甜 仲帶有少少類似柑桔嘅味道 幾清新😉

🍾Laurent-Peppier Rose $240/glass
另外女朋友叫咗杯rose 非常易入口口感非常細膩清新 亦有散發出淡淡果香味 港女必備😌

🌝女友評價:
咁樣我就嚟講下個環境個service啦🤭
因為嗰日我哋book左8點3 無晒bar枱嗰邊啲靚位 佢俾左入面啲長卡位我哋 環境就黑左少少 但係坐得幾舒服
入到去serve我地嗰個waiter佢都幾悠然自得 完全感受到佢嘅慢活感覺🤣仲唔小心俾錯still water我哋 同埋唔知係咪我哋遲黎 有少少催我哋叫野食 有啲扣左少少分😩Other than that 佢都幾有老派餐廳嘅感覺 都幾得意😮‍💨

野食方面 就好似男朋友咁講 最驚艷到我係個周打蜆湯 寫到依度都好想encore 對於我黎講 食物大部分都達到佢價錢嘅水準 我絕對會俾依餐生日飯好高分😉

值得一提係就算無嗌到甜品 餐廳都會送一件brownie 加雪糕慶祝你生日 嗰陣個waiter仲唱左歌劇版本happy birthday俾我😆可以話驚喜得黎又好笑 都係個深刻嘅回憶黎嘅😂

總結黎講grand hyatt steakhouse 係好高質嘅扒房for慶祝 環境浪漫舒服🌟有機會會黎食下佢個lunch set!
Galic Bread
Maryland Crab Cakes (2 pcs)
New England Clam Chowder
USDA Rib Eye (20oz) $1090