2024-02-28
今晚同朋友兩個去咗尖沙咀人氣點心店「樂意點心」食晚飯。估唔到未夠6:00已經要排隊。好彩等咗10分鐘左右就有位。店內裝修新潮得來幾精緻。我哋點咗以下食品。絕配套餐:- 籠仔蒜蓉海蝦飯: 個飯唔會太濕,仲係一粒粒,而且吸收晒海蝦嘅鮮味。配埋大量惹味蒜蓉,連平時唔多食飯既朋友都忍唔住要食多幾啖。海蝦新鮮,隻隻都有蝦膏- 椰子燉烏雞湯:真材實料。熱辣辣又濃郁。飲完覺得好舒服。- 鮮竹牛肉球:唔係死實實嗰種。質感好鬆。加咗芫荽喺牛肉球入邊拎味道層次提升。- 川味麻辣青瓜:份量都唔細。青瓜爽脆,配上惹味嘅麻辣調味醬汁。令人增加食慾。百醬蒸鳳爪:蘿蔔好林冇根。鳳爪好入味。帶子菜苗餃:帶子都好大隻,配埋菜苗餡一齊食,都幾清新。碧綠叉燒腸粉:其實即係翠玉瓜叉燒腸粉。翠玉瓜唔會蒸得,仲保持到爽滑嘅口感,而且可以中和叉燒嘅肥膩感。腸粉皮煙煙韌韌,很不錯。水果茶:見入邊有青蘋果,紅蘋果,話梅同埋橙,酸酸甜甜,好醒胃。
店內裝修新潮得來幾精緻。我哋點咗以下食品。
絕配套餐:
- 椰子燉烏雞湯:真材實料。熱辣辣又濃郁。飲完覺得好舒服。
百醬蒸鳳爪:蘿蔔好林冇根。鳳爪好入味。
帶子菜苗餃:帶子都好大隻,配埋菜苗餡一齊食,都幾清新。