2018-03-25
同好耐冇見嘅朋友出街夜晚食飯梗係要坐得舒舒服服,好好咁樣傾吓計啦。今次我哋揀咗係亞士厘道嘅樓上嘅居酒屋,飲返兩杯慢慢坐低傾好好傾一晚計。平時去開居酒屋一般都係食串燒居多。今次叫左稻草烤安格斯牛扒同稻草烤塩鰹刺身呢啲平時係一般居酒屋好難食到嘅烤物。哩一個安格斯牛扒會係我咁多樣餸最最最最鍾意食嘅一碟,佢烤出嚟有好大浸濃烈嘅煙燻香味,外面香脆,肉汁豐富,入面亦都保留着安格斯牛嘅軟腍鬆化,配上蔥花同埋蒜片,真係一流。而烤嘅刺身我亦都係第一次食。除咗會保留着本身堅魚嘅鮮甜魚味,亦每一啖深透住熏烤嘅香味,配上特別嘅醬汁令舍開胃。哩兩道菜式我真係幾推介大家都去試下!日本酒煮大蜆亦都係我同朋友其中一個一定會叫嘅嘢。用咗兩款蜆肉,鮮味十足。蜆肉嘅鮮同酒吸收落晒係個湯度,每次都一定飲晒個湯啊哈哈。黎得居酒屋當然都唔少得手羽先同牛舌啦。牛舌係厚切,但略嫌有少少un。仲有不得不提佢嘅雞泡魚干。雞泡魚干烤得相對腍身,我本身唔太鍾意食其他居酒屋嘅雞泡魚干因為佢哋烤到好乾,而且偏硬身,但呢間雞泡魚干我幾鍾意,用黎送清酒真係冇得頂。