2023-04-06 81 瀏覽
最近去咗尖沙咀嘅心鉄板燒食飯🔥嚴選優質食材,以高溫嘅鐵板將食材本身嘅風味牢牢鎖住,配以最簡單嘅調味及秘製醬汁整出獨有嘅菜式😛另外餐廳仲可以喺甜品碟到畫公仔🎨同朋友、家人或者另一半慶祝生日,或者記念日就最好不過🥳我地食咗晚市套餐,非常豐盛🤩有以下食物:🔴野菜沙律、煙三文魚配忌廉芝士🟠龍蝦湯/松露蘑菇湯/花膠鯛魚濃湯🟡中南非鮑魚配蟹肉味噌醬🟢北海道帆立貝🔵銀鱈魚🟣特級牛柳&美國牛肉薄燒🟤神户黑豚厚燒&薄燒⚪️櫻花蝦高菜漬炒飯🟢炒什菜⚫️焦糖香蕉配日式雪糕/自家製奶凍野菜沙律有埋蟹棒同玉子,再跟埋煙三文魚配忌廉芝士🧀口感豐富😛湯有三款選擇,我揀咗龍蝦湯🥣龍蝦湯用龍蝦頭烹調多個小時,所以特別鮮味同有咁濃厚口感🦞上面仲有心字添🤩鮑魚用上中南非鮑魚,口感鮮嫩彈牙😝配埋蟹肉味噌醬,味噌醬入面有蟹膏同蟹肉,加埋鮑魚一齊食更滋味😚北海道帆立貝外層煎過,外脆內軟,上面有三文魚子,下面就有翠肉瓜🥒另外配返明太子醬,鹹鹹地再加少少辣,突出帆立貝嘅鮮味🤩銀鱈魚配意大利他他醬及蕃茄乾,銀鱈魚外層燒得香脆,魚肉嫩滑香口🐟日本神戶黑豚薄燒泡菜卷,側邊係自家製蘋果蓉🍎經鐵板香煎過後,豚肉多餘嘅油分會流走,中間包住酸辣嘅泡菜

我地食咗晚市套餐,非常豐盛🤩有以下食物:
🔴野菜沙律、煙三文魚配忌廉芝士
🟠龍蝦湯/松露蘑菇湯/花膠鯛魚濃湯
🟤神户黑豚厚燒&薄燒
⚪️櫻花蝦高菜漬炒飯
🟢炒什菜
⚫️焦糖香蕉配日式雪糕/自家製奶凍

日本神戶黑豚薄燒泡菜卷,側邊係自家製蘋果蓉🍎經鐵板香煎過後,豚肉多餘嘅油分會流走,中間包住酸辣嘅泡菜,豚肉嫩滑🐷泡菜嘅酸辣感覺可以減輕豚肉嘅油膩感😛最後食埋顆粒感香甜可口嘅蘋果蓉,同豚肉相互輝映😛黑豚厚燒啖啖肉,非常juicy💦

平時食開嘅牛肉薄燒多數係包住蔥同蒜,但心鉄板燒嘅做法有少少唔同,採用日本嘅漬物做
配料,味道清新可口,鮮嫩多汁💦亦唔會搶走原有既牛肉味,反而仲可以帶出到香濃既牛肉味🐮點埋岩鹽同少少即磨Wasabi一齊食,會更加香😛特級牛柳肉質嫩滑,香濃牛味,非常惹味☺️

櫻花蝦高菜漬炒飯相當足料👍🏻上面仲有太陽蛋添🥚

最後甜品係焦糖香蕉配日式雪糕或者自家製奶凍🍨香蕉上面係燒焦糖,食落脆口🍌雪糕係抹茶雪糕🍦師傅仲喺我哋嘅碟上面畫咗好可愛嘅圖案添😍打卡一流🥳