2024-05-21
尖沙咀不嬲都好多嘢食,燒肉邊爐咩都有,有時候真係太多選擇唔知揀邊間好。咁啱上網見到呢到可以滿足到我想食蒸氣海鮮鍋同埋邊爐嘅慾望,同時睇到啲相覺得啲牛肉都幾靚,所以就想試吓。自己最近喉嚨有啲痛,揀咗個藥膳雞鍋養下身,如果下次嚟我一定會試豆乳芝士鍋。藥膳雞鍋好足料,個湯飲落好舒服,見到成大隻雞脾拎嚟煲湯,真係一啲都唔肉赤。價錢其實唔係話好平,但係食完就覺得呢個價錢真係超級抵食,啲牛肉質素唔話得。‣ A5帝王和牛海鮮 $438 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️· 頭盤小食(鬼馬油炸鬼、口水汁麻辣拼盤、正宗泰式串燒拼盤)個人嚟講我最鍾意佢嘅鬼馬油炸鬼,佢喺上面鋪咗一層蝦滑,食落冇想像中咁香口,喉嚨都頂得順,佢仲好貼心咁附上沙律醬。由於我好鍾意佢脆口嘅口感,所以冇試過放佢入火鍋入邊,有興趣嘅都可以試吓。至於口水汁麻辣拼盤,花椒味都比較重,但係都幾香,雖然叫麻辣但係唔會話太辣。而泰式串燒拼盤,我覺得最好食嘅就係斑斕香葉雞,燒得好香,肉質都好嫩滑。· 蒜蓉辣椒卜卜蜆粉絲煲蜆肉都好新鮮而且好多,份量真係比想像中大份。咁啱嗌嘅辣度都係好微,所以食得出本身佢天然嘅海鮮鹹味。粉絲食咗幾啖就冇食,相對上都比較淡味,好在佢嘅粉絲都係
‣ A5帝王和牛海鮮 $438 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
· 蒜蓉辣椒卜卜蜆粉絲煲
蜆肉都好新鮮而且好多,份量真係比想像中大份。咁啱嗌嘅辣度都係好微,所以食得出本身佢天然嘅海鮮鹹味。粉絲食咗幾啖就冇食,相對上都比較淡味,好在佢嘅粉絲都係比較滑身,我都幾鍾意。因為我揀嘅嘢已經好養生,對我嚟講已經好足夠,食晒啲蜆之後都冇乜點樣食。
· 海鮮蒸氣鍋
去到食海鮮蒸氣鍋嘅時候,發覺自己都開始飽飽地,喺枱嘅側邊都有一份「說明書」教你啲海鮮要蒸幾耐先好食,跟足啲說明好輕易就將啲海鮮整到啱啱好。而個湯底都係鰹魚昆布湯,食完啲海鮮仲可以用個湯煮吓其他嘢食。蠔肉真係好大嚿,但係因為本身唔太鍾意食蠔,所以俾咗男朋友食。佢都話幾新鮮又夠肥美多汁,唔會覺得特別腥。我自己個人最鍾意青口同扇貝,啲食材食得出好新鮮。整緊墨魚仔嘅時候店員都有提醒我快啲食,同埋主動幫我哋開蠔,服務真係好到不得了。
· 黑樺牛精選層架
個人最鍾意佢嘅封門柳,真係就算全熟都好好食,咬落去嘅時候時候啲牛味真係出晒嚟,果然不愧係「成隻牛肉味最濃嘅部份」。而且佢嘅封門柳有一定嘅厚度,一啲都唔孤寒。本身層架就送一份,再食嘅話就要加錢,我就留返個肚食其他肉啦。佢啲醉雞都唔錯,但係我覺得未有封門柳咁驚艷。餃子就正常發揮,冇乜特別。
· 其他任選火鍋配料
我覺得一定要食嘅就係「A5熊本黑樺和牛和尚頭」同「A5熊本黑樺和牛特上霜降牛小排」,啲雪花睇落真係好靚,食落去都唔會好膩,雖然牛味真係冇封門柳咁重,但係個人鍾意食到啲油香味。而和尚頭本身都係牛嘅稀有部位,食得出佢嘅嫩滑,舖頭普遍提供嘅牛質素都好高,油花分布均勻,冇一塊好鞋口。其他配料我就嗌咗啲墨魚滑、羽衣甘藍,然後encore咗鬼馬油炸鬼。佢嘅柚子炸雞翼都唔錯,但係就正常發揮。如果你問我嘅話,淨係專注食牛就已經好足夠,飽到連雪糕都唔想食。