今日係元宵佳節,上次情人節唔舒服出唔到去食飯,唯有喺元宵節補返數。因為一樂的前身係相x手,所以都唔算難搵。訂咗晚上8點幾嗰場,去到都唔多人排隊,因早到咗15分鐘,接待處亦準備開始登記入場,都係算唔洗點等。食店要求顧客在門口登記時,要先在接待處付款,可以俾Visa /MasterCard /Cash。如用信用卡的話,就需放低信用卡給職員keep住,要入坐後職員處理好付款才交回,基於安全理由就俾咗現金,而呢點是令我扣印像分的。👎所以,擔心信用卡放俾食店職員太耐嘅朋友,就要先準備好現金喇~入坐後,檯面上沒有餐牌,是新模式落單,要顧客使用個人手機,利用微信下單的。如果沒有安裝微信,就要先下載微信,再掃檯面上的QR Code關注食店,然後,再掃自己單上檯號的QR Code,才可進入食店餐牌落單。雖然話係電子化下單,但強迫顧客用個人手機下載微信,才可落單點菜,對此點真的有極大反感及覺得非常麻煩😡。因為如果顧客唔係用智能手機,又或者有某些原因,不能使用微信,咁叫顧客如何點菜呢… 而且,在下載手機應用程式使用時,一定會分享咗些個人資料俾服務供應商,此點就是覺得最扣分的重要原因。❌如果再要本人的個人手機

入坐後,檯面上沒有餐牌,是新模式落單,要顧客使用個人手機,利用微信下單的。如果沒有安裝微信,就要先下載微信,再掃檯面上的QR Code關注食店,然後,再掃自己單上檯號的QR Code,才可進入食店餐牌落單。雖然話係電子化下單,但強迫顧客用個人手機下載微信,才可落單點菜,對此點真的有極大反感及覺得非常麻煩😡。因為如果顧客唔係用智能手機,又或者有某些原因,不能使用微信,咁叫顧客如何點菜呢… 而且,在下載手機應用程式使用時,一定會分享咗些個人資料俾服務供應商,此點就是覺得最扣分的重要原因。❌如果再要本人的個人手機使用手機應用程式落單,本人就一定不會再光顧此食店。(因今次第一次到此食店,唔知道要用個人手機落單)

因為新開張,環境各項都較整齊,通道都幾闊,亦有些特別設計嘅圓檯,呢啲圓檯有特製呢加長檯,當人多嘅時候,可以坐得更多人。

食物方面,所以每位顧客都會有一隻龍蝦,而煮法都有幾款可以揀,見到有兩款推介,所以就叫晒兩款試。

再講返餐單上嘅食物,每個項目都有啲算可以嘅。而外面亦有些食物以自助餐模式供應,有生蠔、熟食、甜品及飲品。
2018-03-02
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
情人節