係金巴利道有間獨一無二嘅餐廳 同周圍嘅韓國餐廳唔同 老細係純正北京人 唔單止賣北京水餃 都仲有D其他北方餡餅 門口貼滿左老細同明星嘅合照 應該都係間明星小店😎可以同老細講廣東話 但係聽到佢地自己講嘅北京腔再聽佢地講廣東話都覺得好勁!🥟白菜豬肉水餃(酸辣湯底)💰54+6呢度水餃都有好多種選擇 要試一間餃子好冇食 咁就要睇下最基礎嘅白菜豬肉好唔好食!一般有8隻 但係轉湯底就少返隻 我地轉左酸辣湯底 只係+$6但係料多到太驚喜😭酸辣湯入面有牛肚 木耳絲 豆腐 雞蛋同豬紅 酸酸地都好開胃 辣度係可以接受的😎講返正題 餃子皮厚!係純正嘅北方水餃皮!仲捏成一個三角樣 好似糖三角咁 咬開餡都唔認輸 超大一舊嘅豬肉連著白菜同蔥口感好正 肥肉存在感唔高 但係就都係略鹹左D😞整體好好!🌯北京餡餅💰17呢個係人氣推薦!牛肉餡餅新鮮炸起熱騰騰 仲好貼心咁cut開四塊 碟上面都見到新鮮滾熱辣流出來嘅油汁 餅皮焦脆都幾厚 餅身就比較軟D 都幾厚實 雖然咬開個陣有油水滲出來但係唔會覺得過油同埋熱氣!牛肉同香蔥嘅搭配增添左餡餅嘅香味 香蔥被煎得出汁減少左牛肉嘅鹹味😗真係必食!個人覺得如果食開九龍城個間牛肉餅都可以試下

🥟白菜豬肉水餃(酸辣湯底)
💰54+6

🌯北京餡餅
💰17
呢個係人氣推薦!牛肉餡餅新鮮炸起熱騰騰 仲好貼心咁cut開四塊 碟上面都見到新鮮滾熱辣流出來嘅油汁 餅皮焦脆都幾厚 餅身就比較軟D 都幾厚實 雖然咬開個陣有油水滲出來但係唔會覺得過油同埋熱氣!牛肉同香蔥嘅搭配增添左餡餅嘅香味 香蔥被煎得出汁減少左牛肉嘅鹹味😗真係必食!個人覺得如果食開九龍城個間牛肉餅都可以試下呢間!(當然清真牛肉餅世一!)

🌯羊肉大蔥餡餅
💰22
呢個同招牌北京餡餅嘅唔同就係內餡變左羊肉 羊肉同大蔥嘅顏色都冇牛肉個款咁重 好彩羊肉味道都唔膻 不過就係炸左一陣暖暖地 如果熱辣辣應該會仲多汁!

🥠蕃薯豆沙
💰25
仲以為呢個係高力豆沙 但係原來係deep fried嘅糯米球🤣同炸湯圓都幾似 入面糯米粉比例較高 所以口感都幾粉幾厚 入面豆沙好順滑唔甜膩 未試過都可以試下!

呢度仲有好多口味嘅水餃 可以買生嘅一打打返去自己煮 都有好多人過來專登買餡餅 鍾意皮厚嘅真係要試下北方口味!

📌 北京水餃店 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下1號舖
2023-07-15