2023-07-01
食開afternoon tea嘅朋友應該對半島嘅大堂茶座唔陌生🍮而佢嘅晚餐其實係慶生勝地🎁先不論環境典雅 服務細心就到🥹價錢卻係貼地到唔敢相信 3-course晚餐每位只需5百幾蚊💰💵若果有人生日而訂座4位或以上 生日嘅人免費🥳仲額外送生日蛋糕🎂性價比超級高 必須要BOOKMARK‼️🤩 🍴Birthday Reward Set $558/pp✨️餐前面包籃 ✨️香煎吞拿魚他他分數:🌕🌕🌕🌕🌑吞拿魚他他賣相相當精緻🤤吞拿他他配搭嘅蛋黃醬酸酸甜甜 加上墨西哥辣椒 酸甜微辣嘅味道好開胃😋不過吞拿魚肉質偏乾柴 並非用新鮮魚肉香煎嗰種🤔而配送嘅餅乾屬較厚身嘅質地 同吞拿魚他他幾夾🐟 ✨️忌廉龍蝦湯 +$100分數:🌕🌕🌕🌕🌗龍蝦湯味道好濃郁😍雖然質地較稀 但食到好重嘅龍蝦膏味🦞即使同香濃嘅忌廉一齊 都唔會有喧賓奪主嘅感覺✨️一撈起 裏面有超級多龍蝦肉😛每一粒都好飽和 啖啖肉嘅感覺😚 ✨️黃鱸魚配茄子蓉 青蘆筍 海菜豆 茴香酒汁分數:🌕🌕🌕🌗🌑黃鱸魚整體就普通水準🙂黃鱸魚皮煎得幾香脆🐟而佢比嘅部位屬於魚背 肉質較結實 但依然軟嫩☺️茄子蓉有好重茄醬味 配上好似cream咁嘅茴香酒汁 同魚肉就無話好夾🤔呢道主菜
🍴Birthday Reward Set $558/pp
✨️餐前面包籃
✨️香煎吞拿魚他他
分數:🌕🌕🌕🌕🌑
✨️忌廉龍蝦湯 +$100
分數:🌕🌕🌕🌕🌗
✨️黃鱸魚配茄子蓉 青蘆筍 海菜豆 茴香酒汁
分數:🌕🌕🌕🌗🌑
黃鱸魚整體就普通水準🙂黃鱸魚皮煎得幾香脆🐟而佢比嘅部位屬於魚背 肉質較結實 但依然軟嫩☺️茄子蓉有好重茄醬味 配上好似cream咁嘅茴香酒汁 同魚肉就無話好夾🤔呢道主菜無太大驚喜 中規中矩咁
✨️羊扒及羊肉醬配小蘿蔔 薄荷牛油 油封馬鈴薯
分數:🌕🌕🌕🌕🌗
羊扒就煮得相對出色🥰整體脂肪唔算多 但羊羶味幾重 鍾意羶味嘅朋友會好喜歡😍肉質都好粉嫩多汁🐏亦無好重嘅調味蓋過羊嘅鮮味 同醬汁平衡得幾好🍖
✨️牛奶朱古力輕忌廉 蛋白蛋糕 焦糖榛子
分數:🌕🌕🌕🌑🌑
超級勁爆甜嘅甜品🫠朱古力輕忌廉加焦糖榛子脆脆 令成件事似食緊繽紛樂咁😂而且朱古力係好鬼甜 甜到食兩啖就口乾嘅地步🍫我個人就食開半糖至微糖 所以真係搞唔掂😵💫
✨️郎姆酒巴巴 馬達加斯加雲呢拿尼忌廉 雜莓
分數:🌕🌕🌕🌖🌑
郎姆酒巴巴嘅蛋糕係比較鬆散少少嘅質地🍰外面嘅糖漿溝咗rum酒 酒味較重而中和個甜味🥂甜度係上一道甜品咁甜😉而上面嘅忌廉好綿密 雲呢拿味同酒味幾匹配 整體味道唔錯☺️
✨️贈送生日蛋糕 -- 紅莓慕絲蛋糕
分數:🌕🌕🌕🌕🌘
好好味嘅慕絲蛋糕🥰cream cheese味幾重 🫢🧀而紅莓醬帶有微酸 即使蛋糕偏甜 都唔會太膩😋而上蛋糕時職員會好貼心幫大家影相 影完再收返幫大家分蛋糕🎂
總結:
十分好的用餐體驗🌟半島嘅服務質素絕對唔會令人失望😊除咗一系列嘅儀式感服務 永遠都會open arm咁serve客人 服務員仲有貼心咁問我地要唔要拎埋花影相💐睇得出佢地嘅誠意同熱情🫶而食物方面質素都好平穩🍴加上呢個生日優惠嘅價格真係抵到爛 係同伴侶/屋企人慶生之選🥳