2021-10-03 44 瀏覽
其實係呢家餐廳做左常客~所以想挑戰師傅既廚藝試下 - 私房菜之前我地問中秋節有咩好美食 第一時間就答我食「蟹」,家下好季節不過⋯ 我地都唔識拆蟹同埋食蟹點知師傅就話可以幫我地拆肉然後隔左一排老闆娘Cat姐姐同我地講師傅諗左成 - 八道菜真係受寵若驚! Cat姐姐影左張相比我地睇 ,隻皇帝蟹都成5斤到左當日去到發現無乜人後來我地講因為$4000就可以包場其實消費都差不多所以直接當包場專心做好出品同埋等我地可以慢慢咁享受呢個晚餐 好窩心啊!(真係都幾抵,比起其他餐廳真係無皮幾野都唔洗旨意包到場,仲要有貓玩)八道菜入面有曬沙律、湯、飯、小食真係有小小似蟹宴 皇帝蟹腳沙律 - 蟹腳鮮甜又大啖肉,沙律菜夠曬fresh,小朋友第一時間搶住黎食牛油果萵筍伴蟹肉 - 呢道菜真係有驚喜以為只係普通頭盤,但夾埋一齊真係意想不到咁好味,萵筍脆口,牛油果完全唔係黑麻麻個d食完好開胃!日式紫菜蟹湯 - 紫菜份量好多,隱約會飲到小小蟹既味道,不過就唔係個d勁重味噌既湯,相對地清少少(因為本人味覺好淡,食野feel既味道會比較細緻d ,咸少少都會覺得太咸)黑松露蟹肉蒸蛋 - 一上枱就聞到好香黑松露味,蛋夠曬滑嫩,
其實係呢家餐廳做左常客~
所以想挑戰師傅既廚藝試下 - 私房菜

之前我地問中秋節有咩好美食

第一時間就答我食「蟹」,家下好季節
不過⋯ 我地都唔識拆蟹同埋食蟹

後來我地講因為$4000就可以包場

其實消費都差不多所以直接當包場專心做好出品
同埋等我地可以慢慢咁享受呢個晚餐

好窩心啊!

八道菜入面有曬沙律、湯、飯、小食
真係有小小似蟹宴

蟹腳沙律

牛油果萵筍伴蟹肉 - 呢道菜真係有驚喜

食完好開胃!
牛油果萵筍伴蟹肉

日式紫菜蟹湯

黑松露蟹肉蒸蛋
- 一上枱就聞到好香黑松露味,蛋夠曬滑嫩,入面有拆好左既蟹肉,真係好名貴既一道蒸蛋

小朋友唔洗人請,自己一次過清曬成碗蛋

墨魚炸蟹餅 -
呢個真係希望以後平日menu都有呢度菜,食落去爽口彈牙又食到蟹肉,夠曬香口
點埋個甜酸醬可以食幾舊都得!哈哈

炸墨魚蟹餅

花雕蒸蟹鉗 - 花雕下面都係一層薄薄既蒸蛋,比較似豆腐花咁,蟹鉗唔會蒸過龍,同蛋一樣岩岩好滑嫩滑嫩,唯一可惜係我酒量唔好
,如果唔係我會選擇連埋花雕飲埋佢

花雕蒸蟹鉗

芝士焗皇帝蟹腳 -
最鍾意食芝士焗系列,又係一上菜就香噴噴!充滿芝士味,不過佢唔同少少既係會加左少少味噌,比較創新,可以感受唔同既味道同埋無咁膩!

芝士焗蟹腳

皇帝蟹蓋燴飯 - 個頭真係好大個

一搬出黎大家都嘩嘩聲,拎隻手出黎度下有幾大個

之後cat姐姐為左方便我地食,幫我地分好曬再加埋松茸,好日式feel啊

食落去燴飯有少少蟹膏既味道,開頭仲以為係單純搞噱頭但真係睇少左佢

松茸皇帝蟹蓋燴飯

今餐埋單大概$4000零,八道菜係$3800(時價)5個人食,好食又飽到上心口!
重點係「拆蟹」呢個心機黎,每一道都係心機菜!
$3800,酒樓食都唔止呢個價啦,有時覺得到底賺到幾多錢⋯?
心入面覺得好感觸

平時魚肉起骨雞又去骨,每一樣都係時間同功夫
真係好感恩可以遇到d咁細心既廚師

最後留意番私房菜記得要提早預訂喔~
始終係小店,又得2個人~
希望大家多多支持,咁岩店入面忙既話可能玩住貓先

P.s.最近店主搞搞新意思,多左下午茶同港女tea set

經典港式雞髀成塊面咁大隻又好味,不過因為唔可以再上載相真係有d可惜

仲有d得意貓貓相想分享,唯有等大家親身體驗下啦

2021-09-22
蟹腳沙律