2019-01-14
一個朋友無見幾年,再會覺得咬不上弦😣 呢份唏噓感慨,大既係人生既理所當然😭黎到尖咀,秉承番近日拉麵大匯集🇯🇵,好揀唔揀,心有戚戚然咁去咗一蘭🍜 走落佢既長樓梯,推門入去轉左十幾個灣,終於去到隊頭😨 時間尚早7點零,唔駛等位直入(我以為係早,原來。。。)坐低係佢霓紅燈,扮係日式⛩️屋台style 燈光下,我抽出佢既紅筆係個張點麵紙上挑選上一種又一種既選擇,望下紙下方,點解有啲唔同🤔比之前日本長啲同多啲嘢揀,係諗住唔駛加餸下送咗張紙出去👌尖咀一蘭店大到成個足球場咁,一邊有單個坐自閉位跟足日本本店,另一邊有無數細枱面對面吃🤼♀️ 個場大到啲服務員係跑住上菜咁滯😯等咗無耐碗麵🍜上枱,唔那係呀🤯 細蓉黎架😕 個麵面得葱同小小味粉🙄 咪住,了一下個麵底,噢。。。原來有叉燒,兩塊🐽🐽但。。。唔那係呀x2, 塊燒只係僅僅比個5蚊銀大少少😳😳 我再努力把握黃金72小時發掘,最後發現係無其他配料😲 由幾時開始一蘭係齋麵加兩粒叉燒上枱?品賞碗麵既湯底,我加咗蒜同小辣🌶️湯底有日本🇯🇵八成味道,但係個aftertaste 係有酸口同事後口乾,應該係佢無搞好個水源做成既差別😑麵身揀硬,其實還👌 同湯配合到,粒叉燒,
麵身揀硬,其實還👌 同湯配合到,粒叉燒,細粒到我都唔記得個咬口係點😨
埋單一碗加一要97港元,大佬呢個價香港既拉麵已經係中高價,乜嘢配料都要加錢🤑 真係變晒質,只做遊客生意?我真係想知總店知唔知佢做成咁😨😨亦唔怪之得人龍短咗咁多。。。