2018-12-26
今個聖誕節,王氏力場重力場太太 同埋小力場 一家三口 去到尖沙咀 睇燈飾 之餘 仲經過呢一間南印度素食館。印度素食,係香港已經比較少有,而當中印度菜亦細分南,北咖哩種類。呢間素食主要以南方咖哩為主。所以裝修非常特別,而小弟亦係第一次去到呢啲印度素食餐廳試下。環境非常美麗乾淨,雖然大部分食客都係印度人,但香港人不妨可以去試下。餐牌上面種類非常之多,而我哋最後選咗呢個店長推介 woodlands Special Thali($135), 講返呢個印度素食餐,佢有甜咖哩同埋辣咖哩 。再配黃咖哩飯同埋印度薄餅,可以畀你試勻曬咁多種南印度特色咖哩,並唔係單單平時只有辣,原來仲有甜,好適合兩個一齊試食下。Paneer Chenna Masala($70)呢個印度素食係小弟推介。佢嘅辣度不算高,好岩大人同小朋友不訪試下。 但係佢裏面嘅豆,反而係嘅精髓所在。喜愛素食者一定要揀呢個,試過包你知道無介紹錯。Samosa ($60)相信好多人都食過呢個印度特色咖哩角。但係話明係素食,佢哋用薯仔代肉,但係配搭非常之好。但係唯一唔好處就係辣度幾高下唔食得辣嘅人千祈唔好試。Paper Masala Doss ($
Paneer Chenna Masala($70)
Samosa ($60)
Paper Masala Doss ($85)
呢個印度米紙卷,必定係呃like推介。 可能大部分人同我一樣都係顧住影相而錯過咗佢,之前其他印度餐廳我都食過一次,但唯獨佢地做得非常之出色,而內籠仲有咖哩薯仔配搭,甜咖哩或辣咖哩沾少少米子卷,大家千祈唔好錯過。
內籠咖哩薯仔。。
Gulab Jamun
呢個係佢哋嘅餐廳特色甜品,係一個熱食嘅 甜品,我係到買一個關子。等大家去試過自然會知道,好食你們無法形容。
Mango Lassi ($35)
呢杯mango lassi 竟然係冇加冰去制作,大家可以試下另一種新的口味。
Masala Tea ($35)
太太就order 左印度拉柴。同出面印度奶茶比較下,佢地茶嘅品種非常之出色 ,值得大家去試下, 唔使客氣淨係飲港式奶茶咁dry 。。