2019-05-29
尖沙咀特別多好野食,今日放工就即刻衝去稻乙食日本野,獎勵自己過去一星期既辛勤工作。北海道真蠔蠔身淋上酸汁、葱花及辣蘿白蓉,唔需要加檸檬汁已經可以帶出鮮甜味。蠔身有我掌心咁長,食落既creamy又滑,帶子位就較爽口。BB喜知次BB喜知次睇落細條,但肉並唔少,亦無細骨。喜知次用秘制醬汁煮,香氣撲鼻,肉質鮮甜嫩滑,魚皮有豐富魚油&膠質,係入口即融既感覺。而側邊既配菜-特別係豆腐都煮得好入味,所有配菜都被我地食清光。本菇燒帶子呢道小炒可以用「彈牙」﹑「爽脆」黎形容。本菇係菇菌類中係耐煮既品種,煮得耐都仲好爽脆。而帶子切薄片黎快炒,非常鮮甜彈牙。加上青椒絲,色香味俱全。燒銀雪魚壽司、燒左口魚裙邊壽司、海膽燒帶子壽司壽司拼盤,待應姐姐建議我地由左至右食。左邊既炙燒銀鱈魚壽司味道相對較淡,但魚油豐腴,入口甘香。中間係炙燒左口魚裙邊壽司,裙邊係左口魚曼肥美既部份,燒完魚油大爆發,入口即融,只剩下甘甜的味道係口腔。最右邊係燒帶子壽司,賣相吸睛,以半開既帶子包裹住一小口醋飯,上面鋪上海膽,鮮甜度double up,有畫龍點睛之妙。魚湯烏冬奶白既魚湯以多種魚熬成,不加牛奶﹑味精,係一碗滿滿既精華!幼身彈牙既
北海道真蠔
BB喜知次
本菇燒帶子
燒銀雪魚壽司、燒左口魚裙邊壽司、海膽燒帶子壽司
魚湯烏冬
奶白既魚湯以多種魚熬成,不加牛奶﹑味精,係一碗滿滿既精華!幼身彈牙既稻庭烏冬伴住魚湯一齊食,滑到極點。
最後以抹茶&芝麻雪糕作結,為我地豐盛既一餐畫上完美既句號。