2016-08-16
當初我系Sheraton Hotel 蠔吧常客, 都唔記得邊個介紹我話呢度既鐡版燒同樣不錯.今次故事既開始系打黎book 位食晚餐既時候只剩底壽司吧......由於打風既關係, 所以老娘既生日晚餐, 由原本坐壽司吧檯轉為有房坐, yeah !一坐底當然黎枝Sake, 呢度既細枝裝(300ml) 都有4-5款選擇, 由味道較淡到較辣都有, 而且冷/熱飲都得! 服務生建議我地兩個人可以叫一個壽司餐 (HKD 850) 同 一個鐡版燒餐 (HKD 1150), 由點菜同酒都有人比方向我地, 真系慳吾少腦力.上面系前菜, 中間黃色果舊你以為系壽司, 其實系甜蓄薯再配腌魚嘩....對壽司完全沒有抵抗力............下面個天婦羅好正! 除左皮薄, 仲要系野菜加蝦肉混種, 這個推介!當然少不了鐡版燒必食的牛, 今次選了美國安格斯, 5成熟, 剛剛好呢個誘惑人既龍蝦, 個蝦頭最後既下場系用黎整湯有膏龍蝦頭湯, 野味炒飯 yum yum以下呢3兄弟出席, 代表左呢一餐既作結.嗯...同花盃,松菱,山下 比較, 呢度既食材的確比下去, 但我食得好舒服, 因為呢度雖然系酒店, 但佢地既餐廳人員個個
一坐底當然黎枝Sake, 呢度既細枝裝(300ml) 都有4-5款選擇, 由味道較淡到較辣都有, 而且冷/熱飲都得! 服務生建議我地兩個人可以叫一個 壽司餐 (HKD 850) 同 一個鐡版燒餐 (HKD 1150), 由點菜同酒都有人比方向我地, 真系慳吾少腦力. 上面系前菜, 中間黃色果舊你以為系 壽司, 其實系甜蓄薯再配腌魚
嘩....對壽司完全沒有抵抗力............ 下面個天婦羅好正! 除左皮薄, 仲要系野菜加蝦肉混種, 這個推介! 當然少不了鐡版燒必食的牛, 今次選了美國安格斯, 5成熟, 剛剛好 呢個誘惑人既龍蝦, 個蝦頭最後既下場系用黎整湯 有膏龍蝦頭湯, 野味炒飯 yum yum 以下呢3兄弟出席, 代表左呢一餐既作結. 嗯...同花盃,松菱,山下 比較, 呢度既食材的確比下去, 但我食得好舒服, 因為呢度雖然系酒店, 但佢地既餐廳人員個個超 Friendly, 完全無拘謹既感覺, 反而會教我地用咩信用卡最抵, 仲可以賺Asia Miles!
如果想試試呢間野, 其實佢中午有 " 傳統大阪鐵板燒午餐放題 ", 大胃朋友岩晒你你你~~
雲海日本料理
地址: 尖沙咀 彌敦道20號香港喜來登酒店3樓