2023-07-22 83 瀏覽
好耐冇試新餐廳,今次同啲老友嚟嘗韓脈嘅韓國美食。個日落嚟煙霧彌漫,正值秋高氣爽,個心情都係暖暖嘅,加上肚餓得緊,真係好掛住食韓國菜。就咁我地一行人來到尖沙咀嘅韓脈,希望可以飽足味蕾!韓脈嘅環境真係幾舒適,燈光柔和,擺設簡約,令人感覺好放鬆。首先上嚟嘅係醬油蟹,我啱啱聞到蟹嘅香氣,就忍唔住流咗口水。一打開蟹殼,新鮮嘅蟹肉就呈現喺我面前,真係太誘人啦!佢哋嘅醬汁微辣微甜,完美咁融合咗蟹嘅鮮甜,令人嘆為觀止。啲蟹肉鮮嫩彈牙,啖啖都係驚喜!之後嚟嘅係牛胸肉大醬湯,聞到湯底嘅香氣,我已經覺得舌頭有啲麻麻嘅。湯底用嘅是傳統韓式醬汁,有淡淡嘅辣味同埋豐富嘅牛肉味,啲牛胸肉煮得爛爛嫩嫩,啖啖都係湯嘅精華。呢碗湯暖暖嘅,食落好有家的感覺,令我諗起同家人喺一齊煮飯食嘢嘅情景, 啲味道真係令我回味無窮。

2023-07-10