2017-08-16 196 瀏覽
都市人食得健康,知易行難。每日翻工,一日至少有一餐出街食,忙起上嚟,真係一日三餐都喺外面食。雖然知道出街食唔好,但又幾多人可以喺屋企自己煮完又慢慢嘆?!Green Common 火速成為熱話,或者就因為佢可以切合都市人嘅需要: 速食中,一樣可以食得健康。Beyond burger 未來漢堡 Plus ($108) Beyond Burger 兩塊烘熱微暖嘅麵包當中夾住蕃茄,芝士,生菜同牛油果,配有蕃茄汁。Beyond Burger 中嘅 "牛扒" 全以植物製作,標榜無激素無抗生素無膽固醇,話係以豌豆同紅菜頭汁造成,完全無動物成份。其實"植物牛扒"外貌同真正牛扒都有8成相似,唯一係真牛扒多少少凹凸,"植物牛扒"就相對靠平滑,色澤其實都同真正牛扒好似。味道嚟講,當然唔會有牛肉味,但"植物牛扒" 無論喺厚度,質感上都同真正牛扒好似。如果唔講,其實真係未必知道係beyond burger。另外值得一提嘅係burger 當中嘅蕃茄汁。茄汁唔係一般食到樽裝茄汁味,而係好新鮮,好juicy,仲會見到好細好細蕃茄蓉嘅新鮮蕃茄汁。呢個茄汁的確為成個未來漢堡加分。beyond burger 分量其實剛剛好

如果唔講,其實真係未必知道係beyond burger。

beyond burger 分量其實剛剛好,食完會有飽肚感但唔會過飽。仲有就係食晒成個都唔會覺得油膩或者好滯。

以前一講食齋就覺得好dry,無味。而家嘅素食真係一個視覺同味覺上嘅享受。無論係食品選擇,外觀,味道都做得好,令人對食素有一種新體驗,新觀感。

2017-08-15
5 分鐘 (堂食)