📍𝐏𝐀𝐍𝐎 記錄一下周年紀念係西九海濱長廊食嘅嘅晚餐🥰一嚟到嘅環境唔錯,我哋今次就坐咗普通位🪑因為窗口位需要最低消費$3500❗️由於我哋唔飲酒所以唔到太多就冇揀到窗口位,去到嘅時候都覺得好彩自己冇揀到窗口位,因為離海景有點遠👀 我同男朋友分別嗌左七道菜($988)同十道菜($1288),七道菜只係少左海膽油甘魚、帶子同辣意粉🍝 以下係我對食品嘅小評價📝第一道菜💁🏻‍♀️:𝐀𝐦𝐮𝐬𝐞 𝐁𝐨𝐮𝐜𝐡𝐞 應該就係煙三文魚脆餅,脆卜卜,好好味,有D牛油果吊下味,不錯👍🏻第二道菜💁🏻‍♀️:𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐕𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞係翠玉瓜,本身唔太喜歡食翠肉瓜,但呢舊冇咩草青味,對翠肉瓜改左觀😆第三道菜💁🏻‍♀️:𝐏𝐚𝐧-𝐬𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐑𝐚𝐳𝐨𝐫 𝐂𝐥𝐚𝐦魚子醬香蔥泡沫香煎蟶子,老實講,連D泡我都覺得幾好味😋蟶子好鮮甜🤣第四道菜💁🏻‍♀️:仲有個包唔知佢有冇名😂佢個蜜糖牛油同海鹽牛油上網都係話好正,我自己覺得佢個蜜糖牛油好味啲,可以牛油就同一般嘅油鹽牛油一樣只係偏鹹,小多士有D淋,牛角包就正常發揮🥐第五道菜💁🏻‍♀️:𝐘𝐨𝐮𝐧𝐠 𝐆𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐁𝐢𝐬𝐪𝐮𝐞 蟹姜湯🦀,係面前倒湯入碗到😍好似係長腳蟹黎😍
📍𝐏𝐀𝐍𝐎

𝐀𝐦𝐮𝐬𝐞 𝐁𝐨𝐮𝐜𝐡𝐞

𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐕𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞

𝐏𝐚𝐧-𝐬𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐑𝐚𝐳𝐨𝐫 𝐂𝐥𝐚𝐦

第五道菜💁🏻‍♀️:𝐘𝐨𝐮𝐧𝐠 𝐆𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐁𝐢𝐬𝐪𝐮𝐞 蟹姜湯🦀,係面前倒湯入碗到😍好似係長腳蟹黎😍😍啖啖肉。坐得耐我都有少少怕凍,飲咗碗薑湯暖下個身🥰
𝐘𝐨𝐮𝐧𝐠 𝐆𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐁𝐢𝐬𝐪𝐮𝐞

第六道菜💁🏻‍♀️:𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐖𝐨𝐨𝐝 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢 蘋果木煙燻海膽油甘魚,⚠️呢個係十道菜先會有嘅菜式‼️喺面前打開個蓋,陣陣嘅蘋果木香滲透到去海膽同埋油甘魚入邊,食落口嘅時候都有煙燻嘅味道😚
𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐖𝐨𝐨𝐝 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢 ⚠️呢個係十道菜先會有嘅菜式‼️

第七道菜💁🏻‍♀️:𝐏𝐚𝐧-𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐇𝐨𝐤𝐤𝐚𝐢𝐝𝐨 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩帶子,⚠️呢個係十道菜先會有嘅菜式‼️,下面嗰醬汁已經唔記得咗叫咩名,淨係知佢好鮮甜好好味😋😂
𝐏𝐚𝐧-𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐇𝐨𝐤𝐤𝐚𝐢𝐝𝐨 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩⚠️呢個係十道菜先會有嘅菜式‼️

第八道菜💁🏻‍♀️:𝐒𝐭𝐢𝐫 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐖𝐢𝐭𝐡 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐌𝐚𝐰 &𝐃𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩花膠辣意粉,open rice睇人哋寫嘅食評,話呢個意粉好出名好食,其實都幾足料入邊仲有花膠🥰辣味唔太重,意粉條條分明💯

第十道菜💁🏻‍♀️:我哋分別一人叫咗一個唔同的😋
主菜我地有加$268叫左𝐂𝐡𝐚𝐫𝐜𝐨𝐚𝐥 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐌𝐢𝐲𝐚𝐳𝐚𝐤𝐢 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫𝐥𝐨𝐢𝐧木炭燒宮崎和牛,有酥皮包住個就係面珠燈😋,係我面前拎個雀巢出黎燒比我睇😍,入口有炭燒嘅味道,Very Yummy😚

𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 慢煮龍蝦🦞,又係極鮮甜好好食😍😍😍核突啲咁樣講句我爭啲想奶埋個碟🤫
𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫

🍨甜品有𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐖𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐚𝐠𝐨,🥭係芒果椰汁雪糕🍦,一塊塊好似粒粒雪糕幾過引
𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐖𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐚𝐠𝐨

仲有茉莉糕同榛子朱古力🍫

餐廳好貼心為我地準備左拿破崙慶祝我地週年記念😍非常有心😘
店內為我們準備的周年蛋糕

侍應好有禮貌,仲趁冇人仲幫我地轉坐窗口位影埋個海景,留個念😍
非常好嘅體驗😚

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️
服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢💸:我哋加哂所有野$2970埋單
趁有消費券,食餐好😆
上菜速度都幾快,以為法國菜食得耐之餘仲唔飽🙊點知每碟份量都好足🥰

@pano.westkowloon
餐廳資料📋 :𝐏𝐀𝐍𝐎
🕌地址: 尖沙咀博物館道24-26號西九文化區藝術公園1樓1號舖
☎️電話: 23619600
2021-10-14