2022-11-29
最近K11 Art Mall正在舉辦瑞典冬日市集,我都去咗感受節日氣氛,湊下熱鬧。行街之前當然搵餐廳醫肚先喇,於是選擇Atum Restaurant享受精緻下午茶。餐廳主打北歐簡約風格,提供美輪美奐的藝術式甜品及各式美饌。<鹹蛋黃•萵筍•蟹肉特菲麵> $178第一次食特菲麵,麵條細細長長,捲得很密、看似魚雷型,睇落幾可愛,食落頗為煙韌。醬汁用上鹹蛋黃醬,見到唔少鹹蛋黃粒,入口有鹹蛋黃沙沙地質感,用料實在,萵筍則增添爽脆口感。Tea set $458/2 pax見到唔少人都嗌咗呢個下午茶,藝術感十足,畫意詩意。顏色繽紛又小巧,有鹹甜、甜點,同埋一啲fusion items,當中呢就最有印象嘅就係紫薯撻、泡芙同scone。紫薯撻食得到紫薯本身嘅天然甜味;scone外脆內軟,加上clotted cream 同埋酸酸地嘅果醬,蛋香十足。<竹炭鮮奶咖啡><65%朱古力>下午茶set包兩杯飲品。竹炭鮮奶咖啡偏苦,正好可以中和甜點的膩,65%朱古力濃郁,入口香滑。餐廳安排我哋坐喺窗邊,不過可惜嘅喺天氣麻麻地,全日都陰天,冇乜陽光,如果唔喺就好適合同閨蜜
餐廳主打北歐簡約風格,提供美輪美奐的藝術式甜品及各式美饌。
鹹蛋黃•萵筍•蟹肉特菲麵
見到唔少人都嗌咗呢個下午茶,藝術感十足,畫意詩意。
<65%朱古力>