2019-09-24
幾個飯腳之早前食完樂天小籠包讚口不絕,話要試埋傍邊呢間樂天經典,眼見近期尖沙嘴冇之前咁人頭湧湧又的確係一個好時機出外舒舒服服享用個晚飯。藥材燉走地雞湯 以當歸、北芪、黨參、等等濃味香料燉老雞入口除雞湯的鮮味外,藥材香料的氣味隨著食道及氣管不斷爭著鑽入腦袋恍如追擊著每一條味覺神經般震撼。冰鎮苦瓜 雖然唔係成日食苦瓜,但係呢個非常凸出, 苦瓜刨成薄片並以冰鎮形式煮理,口感爽似蘋果,再點上桂花糖入口香甜又可嚐出充絲絲涼瓜獨有甘味。招牌扣肉包 包包軟熟但當一口咬落去舊扣肉脂肪部分,口感仲軟過個包包,最鍾意就係食呢種唔肥膩但係咬落去香口軟淋淋嘅扣肉,加埋個包包真係口感十足。天麻黃酒雞 有別於剛一開餐喝過的藥材雞湯,雞肉放入口中咀嚼的每一口引發出的黃酒的香氣不斷糾纏於舌頭並隨著酒氣擁上鼻腔內,雞肉味亦因此倍升。荔枝咕嚕肉 雖然菠蘿四季供應穩定,但以時令荔枝入饌, 整個菜式立即有強烈期間限定感覺;而且以荔枝香甜取代菠蘿酸甜更凸顯嶺南風味,如菜牌上有此選項是必然之選。黑胡椒蟹 濃濃黑胡椒香,有別咖喱或避風塘式炒蟹又確係別樹一派;要擦蟹肉殼確實捩棄,但風味美食又真係吮下吮下先特别好食。菜香鐵板豆腐 厚身
菜香鐵板豆腐 厚身豆腐被厚厚油炸豆腐衣包裹著,而內層豆腐額外滑溜, 鋪滿蒜香肉醬嘅表面提昇味道層次。