2007-11-25 6 瀏覽
一向覺得要飲好咖啡唔應該響Pacific同Starbucks,不過呢兩間無疑就腳又多分店,喺咖啡店嘅fastfood 家住Kowloon Tong,最常到這間Pacific,其實一向覺得Pacific好味過Starbucks(雖然我有Starbucks Card 同at work嘅時候通常去Starbucks),而最愛則是Americano。不過,我鍾意自己落skimmed milk黎合符自己口味,因為佢唔似Satrbucks放咗D non-fat milk出黎任落,唯有次次叫佢skimmed on side,再要捧過隔離搞,有D煩氣。呢到最好喺地方夠大,sofa又多,空間感大D,好hea 同relax D。但喺唔知喺咪因為咁,吸引咗好多中學生,尤其是D鬼仔同ABC,有時搞到好嘈,煩死,不想久留。此外,有時cashier 同on the bar 嘅哥哥姐姐就比起Starbucks嘅無咁friendly,有時仲會大聲傾計,忘哂形,搞到唔知我企咗喺到等緊落order,不過,generally speaking,都算好有禮貌。食物方面,又喺typical嘅American“fat food”

食物方面,又喺typical嘅American“fat food”,就算Sandwiches or Panini 或warp,都要加勁多cream cheese or cheddar (佢話pad 好咗走唔到wor),其他muffin,cheese cake,pie or dessert更不再話下,又肥又唔健康(其實都唔可以怪佢,Starbucks 都喺咁,因為佢同Starbucks都喺美式咖啡店,美式嘢食都喺肥、肥、肥),我通常唔食,要食都只食Salad,Greek Salad 都喺個唔錯嘅選擇,不過宿敵Starbucks嘅Chicken Pumpkin Salad 仲好味wor。

仲有,宿敵D食物成日都轉款,唔同分店食物都有D唔同,但Pacific好似成日都喺個D……

(sorry,又喺讚緊宿敵tim)

PS: scoring 4 for taste: for the American only11