2022-01-27
尼泊爾餃子初體驗🇳🇵舖頭由尼泊爾x香港夫妻所開 除咗主打嘅尼泊爾餃子(momo)之外 亦都有賣尼泊爾街頭特色小食😆🔸饃饃餃子(配番茄香辣汁)三款都揀咗煎餃 好欣賞佢哋餃子皮嘅質感 薄得嚟帶黏性 底部煎得焦香😚.餡料方面 每款都皮薄餡多👍🏻雞肉餃相對比較清淡🐔洋蔥嘅甜味突出🧅同番茄香辣汁嘅香料味同微辣好夾😋.豬肉餃外型似小籠包 餡嘅味道較濃同重香料味 就咁食都夠惹味😙.至於薯仔嗰款就係素餃 食落似平時食咖哩角嘅餡好相似 鍾意食薯仔嘅我好滿意🥔外型好得意😆脆脆嘅外層釀入薯仔餡 餡嘅味道同素餃嘅一樣 不過食之前無諗過呢個item係凍食嘅🤣配埋薄荷汁 都幾有新鮮感😆主要係麵碎加埋蕃茄、洋蔥、芫荽撈埋嘅小食 食落有啲似濕咗嘅媽咪麵🤣唔難食嘅 但個口感有啲奇怪 唔啱我食 個人覺得試一次就夠😂兩杯飲品都頗甜 色比味重🤣一杯係香料味嘅奶茶 另一杯係帶微微薑黃粉味嘅甜牛奶 味道都容易接受👌🏻.雖然舖面細細 但老闆同老闆娘都好nice好熱情🥰整體係個好滿意嘅體驗😆
🔸饃饃餃子(配番茄香辣汁)