2025-01-26
之前已經話有一啲菜式要留定先 呢個舉動已經代表佢唔係一間普通中式酒樓啦 我表達咗我嘅意向而其他人都採納咗(只係佢哋冇特別意見啫)終於留咗肉蟹長通粉同埋炸乳鴿(其實呢兩個都冇乜特別) 薑蔥肉蟹只係墊底嘅由原先可能係炒年糕取而代之變咗長通粉中西合璧 其實仲可以變其他嘢添其實應該留嗰個東坡肉砌到成座山,咁樣功夫都多啲啦! 另外即場就叫咗一隻蔥油雞、咕嚕肉、東升斑脆米、椒鹽魷魚鬚、椒鹽豆腐、油鹽水浸蜆 同埋最後壓軸先上枱嘅清炒菜心 應該成餐飯最貴就係東升斑囉。係好食嘅,魚好滑,侍應上枱嘅時候仲叫我哋準備相機拍片,點知佢腍啲上湯落去脆米度一啲效果都冇,人哋隔籬枱渣渣聲㗎嘛🤭總之餐飯分四份每份九百幾蚊。 不過覺得並非物超所值,格局好似內地人主理嘅。 冇乜裝修。其他嘢都正常嘅 最差係碟菜心囉,應該都$70-$80 㗎啦(min) 又由琳琳咁樣 所以話出街最好唔食菜 最唔抵食
其實應該留嗰個東坡肉砌到成座山,咁樣功夫都多啲啦!